Шеф на фондация кацна с вертолет на стадиона в Абланица и откри две изложби

д-р Милен Врабевски и Стоян Стругов, снимки: Краси Терзиева, infomreja.bg

Гост на две гимназии в Гоцеделчевско днес бе председателят на фондация "Българска памет" д-р Милен Врабевски. Той пристигна с вертолет, който кацна на стадиона в хаджидимовското село Абланица. Веднага след това Врабевски отпътува за среща с учители и ученици от СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в с. Гърмен, което днес чества патронния си празник.

Директорът на гърменската гимназия Стоян Стругов от името на педагогическия колектив покани Милен Врабевски да присъства и на тържествата по повод 145-годишнината от откриването на училището през ноември.

Д-р Врабевски предостави на училището в село Гърмен интересна изложба, посветена на създателите на българската азбука. "Трябва да сме горди, че сме българи. Българинът какъвто и да се роди, той носи ценните добродетели независимо от религията си. Имаме подкрепа от евроструктурите кирилицата да се казва българска азбука и това ще бъде прието официално", заяви пред ученици и учители от СОУ в Гърмен д-р Милен Врабевски. 

В гърменското школо той обяви и новата тема на поредния конкурс на фондация "Българска памет", като пожела на учениците да участват активно в разработването на есета и да спечелят наградите на фондацията, сред които са посещение в европарламента в Брюксел, в българския парламент и едноседмичен семинар в един от най-реномираните хотели във Варна на разноски на неправителствената организация. 

Милен Врабевски съобщи пред учениците, че кметът на Благоевград Атанас Камбитов ще поеме пътните разходи на учениците от целия регион за участие в тържеството в областния център, посветено на Деня на славянската писменост и българската култура - 24 май.

"На 15 май с президента Росен Плевнелиев ще посетим българското училище в Пенсилвания и още пет учебни заведения в САЩ, на които спонсор е фондация "Българска памет", заяви още Врабевски. По думите му организацията вече има и официална покана от фондацията на Бил Клинтън за участие в международна конференция в Словения.

В село Абланица д-р Милен Врабевски също откри изложба, срещна се с учители и ученици от школото и поздрави спечелилите награди от конкурсите на фондацията и посетиха Европейския парламент в Брюксел. 

 

КОМЕНТАРИ

Dani20:49 - 12.05.2012
sega 4akame da pro4etem sa6tia material v ponedelnik sas sa6tite ili podobni snimki v Struma pod imeto Boris Georgiev. I 6te e ia6toto, 6toto nego go niama6e a be6e samo Terzieva s koqto sa OOD.
До брата на Кирил и Методий20:39 - 12.05.2012
Глупак, на каква ракия са седели братята бе! Онова общество е познавало само виното. Кое е твоето общество дето битувал митът? Те не са покръстители, покръстител е цар Борис Първи, те са просветители, защото са дали на славяните собствена азбука! Какво те е яд, че е имало покръстване от езичеството, ами нали Мохамед още го е нямало, та да ги поислямчи! Защо да не вярваш, на житията, че Кирил се е молил и Господ му я пратил, в Корана не пише ли, че в пещерата Мохамед е получил прозренията!
ерита илунга14:03 - 12.05.2012
ВРАБЕВСКИ ИЗЛИШНО ТИЧА ПО РИБНОВО, АБЛАНИЦА И ГЪРМЕН. НЕ ЗНАМ САМО КОЙ ГЛУПАК СИ ХВЪРЛЯ ПАРИТЕ НА ВЯТЪРА, ИЗЛИШНО. СЛЕД 30-40 ГОД СПОРЕД МЕН ИСЛЯМСКАТА ДЪГА НА ЕРДОГАН И ДАВУТОГЛУ ЩЕ ФАКТ. ОТ КЪРДЖАЛИИ ПРЕЗ СМОЛЯНСКО, ГОЦЕДЕЛЧЕВСКО, ТЕТОВО/МАКЕДОНИЯ/, КОСОВО, БОСНА ДО АЛБАНИЯ, НЕООМАНЦИТЕ ЩЕ СА КОМШИИ НА ИТАЛИАНСИТЕ...
Произход на \"славянската\" азбука08:46 - 12.05.2012
Кирил и Методий, и брат му В нашето общество битува митът , че двама брадати дядовци - Кирил и Методии, седели на ракийка една вечер и тъй съчинили всички познати български азбуки, особено пък кирилицата... Страхотно. Макар че в битията им и дума за друга просветителска дейност освен за това ,че са мисионери - покръстители няма, и че в тях има очевидно неверни твърдения като например това, че успешно покръстили хазарите, ние продължаваме да вярваме на странни идеи, като това, че Кирил една цяла нощ се молил и после азбуката Господ му я пратил, добре че не го уцелил с нея по главата... Историята е очевидно невярна и още по - очевидно е натъманисан преразказ на легендата за Мойсей, Синай и заповедите.... Но както и да е.

FACEBOOK