Сезират главния прокурор Сотоир Цацаров за корупционни практики в ДФ "Земеделие" в Благоевград

Сотир Цацаров, снимка: БГНЕС

Група бенефициенти от Пиринско сезираха главния прокурор Сотир Цацаров и земеделския министър Румен Порожанов за корупционни практики в ДФ "Земеделие" в Благоевград.

Според тях проблемът идва от страна на началник отдел Снежана Шаренкова и мъжа, с когото тя живее на семейни начала - Иван Тупавичаров, които забавяли проекти по мярка 6.3.

"От техните действия са потърпевши всички земеделски производители, които в момента са в дилема дали да засаждат културите за настоящата стопанска година, или да прекратят изпълнението на проектите си. В продължение на месеци обработката на проектите се бавят умишлено с цел предлагане от страна на бенефициентите на различни суми.

Нещо повече имаме информация, че за да се изчистят различни казуси и проблеми по проектите се изисква определена сума от бенефициентите чрез връчване на така наречената „десетдневка”, практика която е прилагана с години от Иван Тупавичаров /нейния съпруг/, по прякор „Иван десетдневката”.

Ето и пълният текст на сигнала, изпратен до ресорните институции:

"При обработката на различните проекти има случаи на допуснати технически грешки и които впоследствие поради тази причина са отхвърлени, но други проекти със същите технически грешки биват одобрявани, защото най-вероятно са си заплатили таксата.

Въпросната Снежана Шаренкова, без да е спечелила конкурса, продължава да изпълнява длъжността „Началник отдел”, което поставя под съмнение легитимността на подписаните от нея документи, при положение, че не е издържала теста на обявения преди време от ДФ „Земеделие” конкурс.

Всички бенефициенти, които са си заплатили „таксата” за получаване на десетдневка, накарало Шаренкова няколко пъти да преразпределя проектите между различните експерти, с цел същите да бъдат разгледани от „правилните” експерти, с което допълнително забавя обработката на всички останали проекти, които не сме си заплатили таксата. Освен това за по-бързо обработване на проектите се изисква допълнителна такса от „семейството”.

Подобен случай за злоупотреба със служебно положение е констатирано при извършената проверка от Инспектората към ДФ „Земеделие” през месец април 2017 г. По-конкретно става въпрос за случай, при който Шаренкова изпраща „съпруга си” на нерегламентирани проверки на място по мярка 6.3 без задължителните документи. 

За този случай имаме информация, че вече е наложено наказание на Шаренкова и Тупавичаров от дирекция „Инспекторат”. Това обстоятелство може да се провери чрез запитване до ДФ „Земеделие”.

Наложените наказания не спират умишленото забавяне на обработката на проектите. Самозабравилата се Шаренкова парадира, че се ползва с протекциите на изпълнителния директор на ДФ „Земеделие” - Живко Живков, като заявява пред приближени, че очаква всеки момент да й бъде предложен договор за постоянно заемане на длъжността „началник отдел”.

Служителите от отдела на Шаренкова се възмущават от факта, че  Иван Тупавичаров не е в отдела на съпругата си, но същия участва активно в процеса по организация на работата в този отдел, което е явен конфликт на интереси, съгласно Закона за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси.

Освен корупционните практики на Шаренкова, поведението й не съответства на заемания от нея пост в европейска институция, каквато е ДФЗ. Държи се изключително агресивно и арогантно с нас обикновените бенефициенти /вероятно тези, които не си плащаме/.

Предвид факта, че проектите, които сме подали в ДФЗ, отговарящи на всички изисквания, все още не са одобрени, се страхуваме да излезем с имената си, тъй като вероятността за да ни бъдат отхвърлени ще стане много голяма.

В тази връзка е крайно наложително да бъдат предприети съответните действия за спиране на порочните практики в отдела на Шаренкова и настояваме за по-бързо одобрение или отхвърляне на подадените от нас проекти по мярка 6.3.

Настоящото писмо изпращаме до всички регионални и национални медии с цел извършване на обективна проверка от компетентните институции".

Група бенефициенти от област Благоевград

 

КОМЕНТАРИ

Киров01:34 - 05.11.2017
Тия двамата са много жалки и смешни и за какво ги държат при толкова явни нарушения ?! Те се оказват незаменими...наглеци!?
Иван06:46 - 30.05.2017
Снежана, колко струва "лютеницата"? Питам за един приятел...
псмп23:51 - 29.05.2017
айде на Варна....
Земеделец23:15 - 29.05.2017
ЗАКРИВАЙ!

FACEBOOK