Кметът Томов вече взе мерки срещу мръсния въздух в Благоевград

Снимка: Infomreja.bg

До 4 000 лева глоба очаква фирмите замърсители

Дни след като пое управлението на Благоевград, новият кмет Румен Томов вече се зае и с решаването на най-неотложните проблеми.

Един от тях е замърсяването на въздуха. В последните няколко години областният център държи челните места в класацията на градовете с най-мръсен въздух.

Първата заповед, издадена от градоначалника, предвижда солени глоби за замърсителите на въздуха в Благоевград.

Тя забранява нерегламентираното изгаряне на излезли от употреба гуми, отработени масла, отпадъци от текстил и други леснозапалими материали, тъй като това е процес, при който се отделят вредни емисии в атмосферата, които са канцерогенни.

Юридически лица и еднолични търговци, които нарушават заповедта, ще бъдат санкционирани със суми в размер от 1 400 до 4 000 лв. Физически лица ще бъдат глобявани в размер от 500 лв. до 3 000 лв.

Издадената заповед има за цел да намали замърсяването на атмосферния въздух, който в последните години е сериозен проблем за благоевградчани.

Контрол по изпълнение на заповедта е възложен на заместник-кмета по строителството и сигурността.

"Знаете за един комин, който пуши... Ако кметът няма желание да спре това, няма как да се случи, но в противен случай – един градоначалник има достатъчно лостове, за да се справи с този проблем", заяви Румен Томов в първото си интервю пред ИНФОМРЕЖА минути след като стана ясно, че печели местните избори в Благоевград.

Според него общинската администрация трябва да се обърне към решаване на проблемите на хората, да има едно човешко отношение към тях, с бързи и прозрачни процедури, което може да бъде постигнато много лесно, стига кметът да има желание да го изпълни.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK