ВМРО-Кюстендил, отбеляза 138 години от рождението на Тодор Александров

Снимка: Infomreja.bg

Днес в Кюстендил бяха поднесени венци и цветя пред паметника на великия революционер и борец за свобода и равноправие, безсмъртният Тодор Александров.

Поднасянето на цветя и венци в чест на 138 години от неговото рождение беше организирано от ВМРО-Кюстендил, с председател Георги Петров.

Тодор Александров Попорушев е български революционер и член на ЦК на ВМРО и негов водач, роден в Щип. Той участва в много атентати и през него също така минава и динамитът за атентатите през 1903 г.

Тодор Александров – българин по произход с православна вяра, ръководи Кочанската революционна околия и организира Царевоселско и Малашевско, като учител създава революционни канали не само за Радомиш и Стумско.

Той е начело на чета №52 на Македоно-Одринското опълчение.

В негова чест присъстващите в Кюстендил пред неговия паметник му отдадоха своята признателност. Те наброяваха повече от 120 души. Младо момиче  припомни неговата биография и еволюционна дейност.

Председателят на ВМРО-Кюстендил, Георги Петров, раздаде награди по традиция пред паметника на големия български революционер - много грамоти за заслужена дейност на членове - точно на това свято място пред застиналия, но ясен поглед на революционера Тодор Александров.

Наградените са 10 души - Радка Чорбаджийска, Ваня Бенина, Димитър Шатков, Веселин Трисинджирски, Даниел Валявичарски, Валентин Иванов, Христо Георгиев, Илиян Желев, Станислав Георгиев и Анелия Борисова.

Голяма група от град Радомир заедно с клуб „Традиция” се вляха в редовете на кюстендилци. Имаше и представители от София в лицето на Стефан Грънчаров, който връчи награда на Георги Петров за заслужена работа.

В радомирската група присъстваше и кметът на община Радомир, Пламен Алексиев, който уважава и почита дейността на българския революционер Тодор Александров, както и председателят на Общинския съвет от същия град.

Групата на радомирци водеше и деца, като малките развяха българския трибагреник.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK