Тържествено отбелязаха 3 март в КИЦ - Босилеград

Снимка: КИЦ - Босилеград

Културно-информационният център в Босилеград, отбеляза тържествено 141 години от Освобождението на България. За събитието, специално от Белград пристигна посланика на България в Сърбия н.пр. Радко Влайков.

Партньор и съорганизатор на проявата бе Столична община в лицето на Ирина Михайлова-Петлешкова, главен експерт в Дирекция "Култура". От Кюстендил присъстваха представители на Регионалния исторически  музей.

Във встъпителното си слово председателят на КИЦ „Босилеград“, Иван Николов поздрави гостите и гражданите на Босилеград и говори за значението на 3-ти март за опазването на националното самосъзнание на българите.

Посланик Влайков започна изказването си с думите: ”Мъка ми е да гледам тази черна възпоменателната плоча в помещенията на КИЦ-а за жертвите на Босилеградския погром, вместо да е сложена на мястото, което й принадлежи“ и в продължение добави, че въпреки упреците, „важни са малките стъпки, които правим години наред за да може всеки българин в Босилеград, Цариброд, Ниш, Иваново, Панчево или където и да е в Сърбия, да се чувства свободен и достоен гражданин“.

В този смисъл, той подчерта важността на първата стъпка към възстановяването на името на община Цариброд и записването на женските фамилни имена по българската именна система и според българската книжовна норма.

В продължение, историкът Ангел Джонев изнесе лекция за Освобождението от Турско робство и в заключение каза, че от 3 март 1878 г. в Сан Стефано, Българската държава си има своето ново начало.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK