Северна Македония стана 30-ият член на НАТО

Снимка: МС, архив

МВнР: Това е успех за последователната ни политика

Република Северна Македония вече е пълноправен член на НАТО. Този исторически акт, заедно с очакваното започване на преговори за присъединяване към ЕС, ще доведе до превръщането на страната в надежден съюзник с принос за сигурността и демократичния напредък на региона и евроатлантическото пространство, съобщиха от Министерството на външните работи.

Това е важно събитие и за НАТО, за усилията за разширяване на зоната на сигурност и стабилност и реализиране на визията, родена през 1989 г., за изграждане на единна, свободна и мирна Европа. То излъчва силен сигнал и към останалите страни-кандидати относно продължаването на политиката на отворени врати на НАТО и за важността на усилията за осъществяване на вътрешни реформи и подготовка за членство.

Присъединяването на Република Северна Македония към НАТО е специален момент и за България. Това е успех за последователната ни политика в подкрепа на европейската и евроатлантическа интеграция на страните от Западните Балкани и Черноморския регион, и разширяването на зоната на сигурност, стабилност, споделени ценности и просперитет около нашите граници. Югозападната ни съседка поема своя дял от отговорностите и задълженията, произтичащи от членството, включително към колективната сигурност и отбрана.

Членството й в Северноатлантическия алианс дава ново измерение на съюзническите ни отношения в сферата на сигурността и отбраната, при разрешаването на глобални и регионални проблеми и предизвикателства в евро-атлантическата зона. Очакваме съвместните дейности между нашите въоръжени сили в рамките на НАТО да допринесат както за развитието на отбранителните способности и оперативната съвместимост, така и да помогнат за преодоляването на исторически наслагваните в обществото стереотипи и предубеждения към България.

Формалното присъединяване към НАТО не означава край на усилията за осъществяване на  вътрешните реформи и демократична трансформация на страната. Ще продължим да очакваме  резултати в укрепването на върховенството на закона, свободата на медиите, реформата на сектора за сигурност,  особено по отношение на трансформирането на специалните служби и пълното прекъсване на връзките с тоталитарното минало, привеждането на въоръжените сили към стандартите на НАТО, както и конкретни стъпки за добросъвестно изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество по начин, който да гарантира неговата необратимост.

Новината коментира в личния си профил във Фейсбук и българският премиер Бойко Борисов:

"Поздравявам нашите съседи с присъединяването към Северноатлантическия договор и очаквам вътрешните реформи в страната да продължат. Необходими са още резултати в укрепването на върховенството на закона, свободата на медиите, реформата на сектора за сигурност, както и привеждането на въоръжените сили към стандартите на НАТО. Надяваме се, че съвместните дейности между нашите въоръжени сили в рамките на НАТО ще допринесат както за развитието на отбранителните способности и оперативната съвместимост, така и да помогнат за развитие на братските отношения между нашите две страни".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK