Севделин Атанасов - новият председател на Общинския съвет в Кюстендил

снимка: Нора Василева, infomreja.bg

Севделин Атанасов ще бъде председател на Общинския съвет в Кюстендил на предстоящите заседания. Той получи ключовете за кабинета на парламентарния шеф от предшественика си Васил Иванов. Предложението бе на групата на БСП, чиито членове се обосноваха с изтичане на 6-месечния мандат на Васил Иванов. От БСП номинираха Севделин Атанасов, който бе и единственото предложение.

За Атанасов гласуваха 17 съветници от общо 19 пуснали бюлетина. Два от пликовете бяха празни. Първите думи на Севделин Атанасов след победата бяха, че трябва да се търси консенсус в работата на местния минипарламент.

След процедурата по избор Васил Иванов обаче продължи да председателства сесията, тъй като правомощията му в крайна сметка не бяха прекратени.

“С г-н Атанасов сме се уточнили кога да му предам кабинета и ключовете. Не смятам да упорствам и да се инатя. За законността на сесията и решенията могат да се произнесат прокуратурата и областният управител”, каза Васил Иванов.

"Мисля, че председателят на Общинския съвет беше избран през месец декември. Чудя се когато се внася подобно предложение, някой дава ли си сметка, че е избран тук, за да работи, а не да се занимава с процедурни хватки и да пречи на работата. Учуден съм, че се е паднала честа на г-н Михайлов да внесе това искане. На раздяла на този ОбС, Вие от тази трибуна казахте, че кметът що-годе става, но е хубаво да бъде по-диалогичен. Диалог, г-н Михайлов, се води с мислещи хора, които имат собствени убеждения и разсъждават със собствената си глава. Диалог не се води с партийни решения и централи. Когато някой представлява интересите на гражданите, със сигурност трябва да следи обществения интерес, а не да се опитва да прокарва своите икономически интереси, влизайки тук. Логиката на икономическия интерес е Кюстендил да се развива и да бъде добре. От 1,5 години обаче логиката на вашата група е една – не, не и не, на всичко, което се появи в ОбС. Това не е групата на БСП. Част от тази група прокарва икономическия си интерес през политическата сила БСП", заяви на заседанието кметът Петър Паунов и още:

"Откъде идва това нахалство. Защо става така, че едни хора, които уж разумни, могат да се окажат марионетки в ръцете на самозабравил се човек, който е за смях на цяла България, който се осмели дори да ме нарече „гумен печат”. Само, че гумата в сравнение с поведението на някой от вас е нещо изключително стабилно. Някои от вас дори се превърнаха в дъвка, разтягани и размятани от същия този субект, който дори не може да бъде наречен човек. Хората гладуват, мизерстват, студуват, а вие ми правите процедурни хватки, за да не могат да се гледат същинските решения и да изгубим три часа. Защо изобщо се кандидатирахте за общински съветници. Всъщност част от вас дори не ви номинираха за общински съветници. Доверието на кого ползвате? Не представлявате гражданите, не представлявате политическия субект, кого представлявате, твърдейки, че спазвате правилника? Защо идвате за заплатите ли? Защо се събирате, щом не искате да гласувате, вие сте „не” за всичко, нямате аргументи. Заемете се с това, за което сте избрани”.

Възмутени от това, че Васил Иванов продължава да води заседанието, групите на БСП и на ГЕРБ напуснаха залата, а заседанието се разпадна заради липсата на кворум. Съветниците не успяха да разгледат и гласуват почти половината от включените в дневния ред докладни записки, сред които и предложението за общинския бюджет за 2012 година. По правилник изборът на нов председател може да бъде обжалван в седемдневен срок, след което решението влиза в сила.

Изборът на нов председател на Общинския съвет не е легитимен, заяви Васил Иванов. Не е налице нито една от двете предпоставки по закон - оставка на стария председател или фактическа невъзможност да изпълнява правомощията си 3 месеца. Иванов очаква намесата на Областната управа и прокуратурата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK