Сергей Игнатов в Гърмен за 145-годишнината на СОУ „Св.Св. Кирил и Методий“

снимки: Пресцентър ГЕРБ

Училището в сeло Гърмен отбеляза в Деня на народните будители своя 145-годишен юбилей. Специален гост на тържеството бе министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.

Пристигайки в Гърмен, министърът и екипът му, придружени от народните представители от областта - Веселин Давидов и Георги Андонов, посетиха най-напред СОУ "Св. Св. Кирил и Методий". Там те подариха на директора на училището Стоян Стругов мултимедиен проектор и свитък книги, сред които юбилейно издание на "История славянобългарска" по случай 250-годишнината от написването й.

Директорът връчи на министър Игнатов книги за "Никополис ад Нестум" и развитието на региона, както и юбилеен плакет на училището. След кратка среща с учителите министърът разгледа част от класните стаи и изложената експозиция "Будители и българска памет".

Тържеството продължи в местното читалище "Искра". С бурни аплодисменти събралото се множество посрещна Сергей Игнатов, който е първият министър на образованието, посетил Гърмен и училището.

Читалищната зала се оказа тясна за огромния брой хора, пристигнали за събитието от Гърмен и съседните общини Сатовча и Хаджидимово, поради което около 200 души останаха извън залата.

В поздравителната си реч за празника министър Игнатов сподели вълнението си, акцентира на историческото значение на народните будители, на образованието и културата и заяви на хората в Гърмен, че трябва да се гордеят с историята на училището си, което е сред най-старите в България.

Той обеща да помогне за изграждането на нова спортна площадка. Министърът акцентира и на силната целева политика на правителството в сектор образование, като сподели за новия по-голям бюджет.

Народните представители обявиха, че съвместният им проект с фондация "Българска памет"- експозициите за 100-годишнината от Балканската война и за народните будители, е послание и пожелание към младите хора да познават и съхраняват историята и светлия пример на националните обединители и строители на модерна България.

За юбилея училището получи поздравителни адреси от премиера Бойко Борисов, вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, областния координатор на ГЕРБ Даниела Савеклиева.

Празничната програма, изпълнена от учениците, включваше китка музикални изпълнения с мултикултурен характер в традиционен и модерен стил, занимателни сценки, пресъздаване на сцена от романа "Под игото" на Иван Вазов.

С музикални и танцови поздрави се включиха и младежи от съседните общини Хаджидимово и Сатовча, сред които и изпълнение на изконната родопска песен "Излел е Дельо хайдутин".

 

снимки: Пресцентър ГЕРБ
снимки: Пресцентър ГЕРБ
снимки: Пресцентър ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

родител14:57 - 06.11.2012
поздавления за невероятната вечер мили деца .
Чеч23:08 - 04.11.2012
Браво на министъра щом е дошъл в нашия край да уважи празника на школото.
Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK