Серафим Неврокопски: Митрополията беше изградена от дядо Натанаил. Наш дълг е да я завършим възможно най-добре!

Снимка: Infomreja.bg

Разговор за строителството, науката, културата и канонизацията на митрополит Борис

В навечерието на 125-годишнината от създаването на Неврокопската епархия Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим застава пред микрофона на ИНФОМРЕЖА.

Ваше Високопреосвещенство, програмата за утрешното честване на 125-годишнината на нашата епархия е много амбициозна. На конференцията ще бъдат прочетени задълбочени научни доклади. Имате ли намерение да издадете сборник с представените материали?

С намерение сме да съберем материалите в книга, както направихме на миналогодишната конференция, посветена на кръглите годишнини от рождението и смъртта на митрополит Борис.

Утре в Митрополията ще открием интересна фотоизложба с доста богат материал, обхващащ целия исторически период на съществуването на християнството в земите на Неврокопска епархия. Тя ще остане също толкова дълго, както тази за митрополит Борис, и всички, които желаят, ще могат да я разгледат.

Как протича процесът , свързан с канонизацията на Неврокопския митрополит Борис?

Има стъпки, които трябва да се изминат, и те са предприети, но това е процес, който изисква време.

За канонизацията на митрополит Борис се е заговорило  още непосредствено след неговото убийство. Не само защото смъртта му е мъченическа, но и в качеството му на духовник. Той е светец и като мъченик на вярата, но и като духовно извисена личност. По този въпрос е нямало и няма противоречия.

Имаме достатъчно сведения за неговия живот, писмени документи, които свидетелстват за него, разкази на хора, които са го познавали. Въз основа на богатата информация би могло да се състави обстоен доклад, който да бъде предложен на вниманието на Светия синод. И да се пристъпи към канонизация.

С конференцията, която миналата година проведохме, поставихме темата за неговата личност в общоцърковен и дори общонароден план. Хората да бъдат убедени, че този човек наистина е живял свят живот и заслужава да бъде почитан от църквата. Защото Божията прослава и човешката прослава трябва да вървят съвместно.

Засега всичко следва своя естествен ход. С Божия промисъл това дело върви напред.

Утре е последният концерт от третото издание на фестивала „С музика и вяра в сърцето“. Какво е мнението Ви за това вече ежегодно културно събитие?

Моята оценка, а и на всички участници в организацията на фестивала е, че има едно надграждане. Това ни радва и ни дава стимул да продължим и в следващите години. Срещаме и одобрението, и желанието на хората да се провеждат такива инициативи в Гоце Делчев и в други градове на епархията. Те са насочени към възпитанието на учащите се и затова с радост ще продължим напред.

Колкото до програмата, тя е ориентирана към по-сериозния вид музика, но представена с по-популярни произведения, които да са достъпни, да са разпознаваеми от хората. Изпълнителите са на изключително високо ниво, свирят на световни сцени, имат много награди. Това още повече допринася тези концерти да бъдат желани и посещавани.

Концертите се провеждат в сградата на Неврокопската митрополия, която става все по-красива. Кога е крайният срок за нейното завършване?

Крайният срок по отношение на фасадата е пролетта на 2021 година. Вече една немалка част е завършена и тези дни ще стане видима за хората. Работата ще продължи, като едновременно с това се оформя и околното пространство. Ще се стараем да се довършват и вътрешните работи.

Нещата засега вървят така, както трябва. В самото изпълнение обаче има сложни процедури, които изискват време. Епархийското ръководство, проектантите, изпълнителите се стараем всичко да се направи възможно най-добре. Проектът беше представен миналата година около Великден и беше разпространена визията на сградата.

Искам да напомня, че Митрополията е изградена от дядо Натанаил. Наш дълг е да я завършим.

Благодаря ВИ, Ваше Високопреосвещенство!

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK