Серафим и Григорий - фаворити за нов владика

снимки: infomreja.bg

Мелнишкият епископ Серафим и Браницкият епископ Григорий спечелиха най-много гласове на проведения днес в Гоце Делчев епархийски избор за нов духовен водач на Неврокопската епархия.

За епископ Серафим гласуваха всичките 30 епархийски избиратели, два гласа по-малко получи епископ Григорий.

Резултатът бе официално оповестен на пл. „Гоце Делчев“ пред хиляди миряни от митрополит Дометиан, временен наместник на овдовялата след смъртта на дядо Натанаил епархия. Новината бе посрещната с бурни ръкопляскания и радостни възгласи, като в очите на много от присъстващите имаше и сълзи от вълнение.

Кой от двамата епископи ще бъде следващият Неврокопски митрополит ще определи Светият синод следващата неделя.

Изборният ден започна рано сутринта с божествена света литургия в катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий“ в Гоце Делчев, на която присъстваха всички епархийски избиратели.

След това духовниците, водени от Видинския митрополит Дометиан, с литийно шествие се отправиха към митрополията, където започна тайното гласуване измежду десетте кандидатури на духовници. Двамата победители трябваше да получат 50 плюс един от гласовете на избирателите.

Въпреки очакванията за провокации, изборът мина кротко и мирно. Десетки свещеници и миряни, предимно от Санданската духовна околия, настояваха процедурата да бъде отложена, като се заканиха да обжалват изборните резултати пред Светия синод.

"Този избор е нелегитимен. Самият вот за епархийски избиратели е невалиден, тъй като протоколите не са подписани от всички, което е в нарушение на Устава на Българската православна църква", коментира отец Георги Менчев от Сандански.

"Епископът трябва да не е пияница, да не е алчен и да не е побойник", "Непорочен, трезвен, целомъдрен" и "Да бъде украсен с монашески добродетели", бяха само част от посланията на миряните, които бяха разпънали плакати с призив за честни избори.

Изборът на Серафим и Григорий бе очакван. И двамата са духовни синове на покойния владика и се ползват с уважението на миряните от епархията. Вярващите не крият предпочитанията си двамата епископи да поемат управлението на Неврокопската епархия, единият от тях като митрополит, а другият - като негов заместник.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

очевидец16:40 - 12.01.2014
Десетки свещеници от Сандански? Инфомрежа, вие поне винаги сте били коректни, не се увличайте по жаждата за скандали. Придържайте се към истината. Останете достоверната медия. моля...
analiz15:30 - 12.01.2014
От 09.09.1944, та и до ден днешен всички тартори на партии и сдружения (дори и лидера на съюза на глухите – за да е предан на Партията с голямо „П“) се назначават от ДС (която след 1990 г. е частна организация). т.е. ВСИЧКИ ВЪВ ВЛАСТТА СА МАЙМУНИ ЗАЩОТО НЕ МОГАТ ДА СИ ИЗМИЯТ „ЧАРВЕНИТЕ КРЪГОВЕ” ОТЗАД . . .
snegana15:13 - 12.01.2014
ПОЗДРАВЛЕНИЕ !
Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK