Богат дядо от столицата даде 91 бона на телефонни измамници

Снимка: Infomreja.bg

Вчера към 13.30 ч. помощ в полицията потърсил 71-годишен столичанин.

Пред служителите на реда той обяснил, че на 25 януари т.г. непознат го потърсил на домашния телефон, представил се за полицай, обяснил, че в момента се провежда операция за залавяне на телефонни измамници и успял да го убеди, че неговата помощ ще е от съществено значение.

Мъжът събрал наличните в дома си златни накити и сумата от 91 540 лева, които по предварителна уговорка прибрал в плик и оставил до паднало дърво в близката градинка.

По случая е образувано досъдебно производство, в рамките на което са предприети оперативно-издирвателни действия с цел установяване и задържане на извършителите на престъплението.

След съвместни действия на служители от сектор „Измами“ в ГДНП и II и IV РУ-СДВР са разкрити две телефонни измами, извършени в столицата.

Едната е за 8 000 лева спрямо 88-годишен столичанин, извършена на 31 януари. В резултат на предприети оперативни действия от ГДНП и II РУ-СДВР на 1 февруари е задържан 36-годишен участник в измамата, изпълнявал ролята на куриер.

При последвалото претърсване у него и в автомобила му са открити и иззети мобилни апарати, СИМ-карти и други предмети, свързани с осъществяваната от мъжа престъпна дейност. 

Втората измама е спрямо 79-годишен, също от София, на стойност 2 900 лева, извършена на 1 февруари. След бърза реакция на криминалистите от ГДНП и II РУ-СДВР веднага е установен и задържан 56-годишен мъж, който също е изпълнявал ролята на муле в измамната схема. В хода на разследването, извършено от служители на IV РУ-СДВР, са намерени иззети инкриминираната сума, както и други вещи, свързани с осъществяваната от задържания  престъпва дейност.

И двамата мъже са привлечени като обвиняеми и им е взета постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Работата продължава под надзора на прокуратурата. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK