В Благоевград отбелязаха пролетния празник на Казахстан - Науръз

Снимки: Община Благоевград

Днес се състоя тържественото отбелязване на Пролетния празник на Република Казахстан – Науръз в Благоевград.

Пролетният празник започна с концерт - спектакъл на емблемата на Пиринския край Ансамбъл „Пирин”. Те бяха подбрали песни и танци, представящи богатството и фолклорната традиция на Югозападна България. Програмата включваше още и традиционни казахски танци, изпълнение на традиционен казахски музикален инструмент, който бе изпълнен от студентка на АУБ.

Финалът на празничната програма бе запазен за млада цигуларка, представител на АУБ, която изпълни популярна казашка песен.

След официалното откриване бе проведен официален прием, а присъстващите разгледаха фотоизложба, представяща репродукции на картини от фонда на Държавен музей на изкуствата на Република Казахстан „А. Кастеев“, изображения на древни сребърни и златни накити, открити от археолози на територията на Казахстан, както и фотоси на президента на Републиката.

Експозицията ще бъде достъпна за жители и гости на града от 2. до 10. април.

Кметът на Благоевград поздрави посланика на Република Казахстан в България н. пр. Темиртай Избастин, почетния консул на Република Казахстан в България Митко Солаков и всички присъстващи пред зала „22 септември“.

Сред официалните гости на празника Наузръз бяха още посланикът на Република Казахстан в България н.пр. Темиртай Избастин, посланикът на Русия в България н.пр.  Анатолий Макаров, посланикът на Молдова в България н.пр. Щефан Горда, председателят на ОбС- Благоевград, Радослав Тасков.

Приветствено слово към присъстващите отправи и н.пр.  Избастин, който честити празника на всички присъстващи, на жители и гости на Благоевград и студенти на АУБ, като им пожела здраве и щастие.

От своя страна почетният консул на Казахстан Митко Солаков допълни, че подкрепя и приветства стремежа на Община Благоевград да подобри качеството на живот на своите граждани.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK