Семейство от Копривлен постави за късмет пред дома си платформа за щъркели в очакване на пролетта

Снимки: БЗДП - Гоце Делчев

Семейство Дафинка и Иван Сохулови от хаджидимовското село Копривлен преди дни сбъднаха една своя отколешна мечта, а именно да направят изкуствена платформа за щъркели и да я поставят на електрическия стълб, който се намира в непосредствена близост до дома им, за да донесат красивите птици на семейството здраве, щастие и късмет.

Преди дни, след като поръчаната за изработване от специалисти платформа, вече била готва, благородното семейство от Копривлен потърсило вещата помощ и подкрепа от момчетата и председателя на Българското дружество за защита на птиците в Гоце Делчев - Димитър Попов, за поставянето на платформата на отреденото й място.

Дафинка и Иван Сохулови вярват, че още тази пролет семейство щъркели ще излюпят и отгледат малките си на поставената пред дома им конструкция.

"Чувството, което изпитах при поставянето на платформата и инициативата на това семейство от Копривлен, както и тяхната вече сбъднта мечта, бе неописуемо. Наистина Белият щъркел е прекрасен символ и се радва на обичта и вниманието на хората. Това в действителност е най-едрата птица, живееща в такава близост до домовете на хората. Именно това бе причината семейство Сохулови да искат така горещо да имат за свои съседи именно щъркели, които вече очакват с нетърпение да пристигнат", коментира пред ИНФОМРЕЖА председателят на БЗДП, клон Гоце Делчев, Димитър Попов.

За пореден път от БЗДП изказват благодарност за съдействието и проявеното разбиране от страна на служителите на електроразпределителното дружество в града.

Димитър Попов съобщи, че първите бели щъркели са били наблюдавани на 22.02.2017 г. над природозащитния център "Пода" край Бургас.

„Всеки момент очакваме завръщането им и в района на Гоце Делчев. Съветвам любопитните природозащитници, деца и любители на щъркелите в следващите дни да посещават страницата на читалище "Изгрев 1930" в с. Баничан, за да могат да наблюдават на живо кога ще пристигнат щъркелите, как ще протече снасянето на яйца, излюпването на малките щъркелчета и грижите на щъркеловото семейство към малките си чрез единствената в България онлайн камера за видеонаблюдение на щъркелово гнездо - http://icon.sim-on.org/index.htm", сподели любопитната новина Попов. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK