Семейство животновъди от Крибул дои по 300 л екологично чисто мляко дневно

снимки: infomreja.bg

Средно годишно по 300 литра екологично краве мляко доят дневно животновъди от сатовчанското село Крибул. Семейството на фермера Иван Земеделски отглежда 35 крави и се радват като на свои деца на няколкото игриви телета. Фермата, макар и от дърво, заслужено е получила първа категория, защото в нея цари чистота и ред като в аптека. Ако човек предварително не е запознат, по нищо не може да разбере, че там се отглежда голямо стадо крави.

Репортер на Инфомрежа посети кравефермата на амбициозния Иван Земеделски, който е въвел изключителен ред както в документацията си   на базата, така и в самата ферма, за която получава субсидии и европейско финансиране.

Основно с фермата и 35- те крави се занимават съпругата на Иван Земеделски – Силвия, и съпругата на покойния му брат Кадифа. След смъртта на брат си Иван поема изцяло грижата за съпругата и двете  му момчета, а двете зълви са повече от сестри и си помагат във всичко.

”Кравите дават повече мляко когато са спокойни и добре обгрижвани и   като при хората имат доверие в своите стопани“, разказват двете жени, които споделят, че само за един час издояват кравите с електрическата доилка. По време на доенето е практика от монтираната във фермата  уредба да звучи подходяща успокояваща музика за отпускане на животните.

Кравите на Иван Земеделски от село Крибул освен че живеят при изключително добри условия, ред и грижи, заспиват и се събуждат с музика, което гарантира високия млеконадой. „Режим има във всичко,  както отглеждаме и се грижим за децата си, при подобен режим и грижи отглеждаме и кравите и телетата. Вяка си има име и характер, който ние добре познаваме и с който се съобразяваме. Най-дойната ни крава - Жади например, докато не я погалиш и й поговориш, не пуска млякото“, разказват собствениците.

„Мечтата ми е да затворя цикъла, искам да увелича кравите във фермата с още елитни породи крави, да направя една средно голяма мандра и да се сдружим всички лоялни и добросъвестни животновъди от региона, за да произвеждаме гарантирана чиста продукция, в което е бъдещето. Все повече хора въпреки кризата и безпаричието търсят качественото и без примеси мляко, сирене, кашкавал и други млечни продукти. Все повече младите семейства се стремят децата им да консумират здравословни  храни и ние, фермерите, сме длъжни да дадем всичко от себе си, за да расте здраво поколение след нас. Мечтата ми е още да завърша започнатата от мен къща за гости, която се намира на най- високата точка на Крибул, да направя още няколко парника за целогодишно отглеждане на зеленчуци. Чак тогава ще се почувствам удовлетворен и ще предам всичко в ръцете на децата ми, а аз ще се радвам на старините“, коментира  Иван Земеделски.

Той заяви, че все още секторът в България не е стабилизиран и не може да се издържа изцяло от европейските и държавните субсидии и помощи. „Парите, които получаваме във вид на подпомагане и субсидии, са много малко. Ако човек не съвместява и друг бизнес, няма как една ферма да се издържа само от дейността си. Пробвах с проекти да осигуря финансиране, но се отказах заради многото бумащина и многото изисквания. Имам строителна фирма и това, което изкарвам от предприемачеството го влагам  във фермата - другото семейно начинание - селският туризъм“, сподели предприемчивият Иван Земеделски от с. Крибул.

 

КОМЕНТАРИ

selski na zemedelski15:04 - 07.05.2014
palni prostutii za relaksirashtata muzika itam podobni.tezi hora sa absurden smqh i golqmo kuko;;;;
kom6iite na zemedelski23:58 - 02.11.2012
nai svestnite hora s nai-svestniq kanabiz deto otglegdat v blizost do pasi6tata
Semeistvo Zemedelski(Ispania)14:37 - 25.08.2011
Na tova raisko mqsto e normalno da jiveqt nai-savestnite hora koito strashno mnogo obichame i razbirase nai-mlekodainite kravi s nai-dobrokachestvenoto mlqko.Strashno mnogo vi obichame semeistvo Zemedelski!
Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK