Семейство Димитрови от Кюстендил с незабравима екскурзия до Бразилия и Аржентина

Снимки: Личен архив

Кюстендилското семейство Златка и Лъчезар Димитрови се върна от незабравима екскурзия до Бразилия и Аржентина. С тези две дестинации двамата пътешественици вече могат да се поздравят с 30 посетени чужди държави.

За тях Бразилия и Аржентина се явяват като латиноамериканско предизвикателство. Известният Буенос Айрес ги посреща слънчев, очарователен и приветлив и ги мами и предразполага да го разгледат. Той наистина ги впечатлява с един от най-старите си квартали – Ла Бока, където са се заселили известни артисти и художници още навремето от Генуа.

Спретнатите къщи, боядисани пъстроцветно с различни корабни бои, са запазили колорита си и до днес, неслучайно този квартал е наречен "цветен" и от него води началото си един от най-нежните танци - тангото.

Семейство Димитрови посещават и един от най-известните стадиони - Естадио Алберто Армандо, на който е тренирала футболната легенда Диего Марадона. Златка и Лъчезар стъпват и на централния площад, който води началото си от 1580 г., където по-късно стават главните събития на т. нар. майска революция.

Там, на Пласа де Майо, е провъзгласена независимостта на Аржентина. В района се намира и "Розовата къща", която датира още от първите испански заселници, които боядисали сградата с говежда кръв, примесена с боя, за да я запази от влагата.

Днес в нея се намира президентството и правителството. Сградата е и своеобразен музей, съхранил всички величия и президенти. Впечатляващи и изящни  архитектурни образци още от минали времена красят улиците, както и кафе "Тортони", което е било културно средище на духовния и политически елит на града. 

Тук е отсядал и великият Айнщайн, където е споделял своите възгледи. Днес това кафене е обявено за исторически паметник на Аржентина. По-нататък продължава разходката на кюстендилци, които имат възможността да се полюбуват на театър „Колон”, който е един от най-големите световни театри, известен със своята величественост и безупречна акустика.

Туристическата им обиколка продължава в елегантните северни райони на Буенос  Айрес, където са подредени в изобилие стари аристократични къщи и много красиви паркове. Особено ги впечатлява една от най-големите книжарници в Южна Америка с изключително красив и впечатляващ интериор, с пищни балкони, ложи с орнаментика, а местата за хората са превърнати в рафтове за книги с прекрасни зони.

Семейство Димитрови отиват и до пристанището Пуерто Мадеро, където има красив мост, наподобаващ на танго, който танц е символ на Аржентина. Вълнуващо е докосването до красивия и елегантен град Буенос Айрес. Пред него се разкриват безбрежни пампаси до Андите и до Огнена земя, където свършва Южна Америка.

На границата между Аржентина и Бразилия се намират едни от най-големите водопади в света Игуасу - приети за новите 7 чудеса на природата, или съвкупност от 275 водопада, образувани от реките Игуасу и Парана, които са разположени под формата на подкова с огромна дължина от 2 700 м.

"Най-впечатляващ е водопадът „Дяволското гърло”, който е истински природен спектакъл. Водната пяна се издига нагоре, а водата пее своята великолепна песен, величие и красота се разкрива пред нас във всеки един миг. Прекрасна е гледката към водопадите, обгърнати от небесната дъга, и от птичи поглед при полета с хеликоптер", споделят Златка и Лъчезар.

Двамата посещават и Птичия парк, в който събрани различни видове екзотични птици от цяла Южна Америка и различни краища от света, които превръщат срещата с тях във фантастично шоу. След това семейството се отправя към космополитния град Рио де Жанейро, на чийто връх над 710 м надморска височина се намира известният монумент – статуята на Спасителя - Христос.

Площадите и улиците са стилно облицовани с настилка с различни орнаменти и плочки. Впечатляваща е и Арт-стълба Селарон, украсена с разноцветни плочки. Там има и плочка от България. Разхождат се по известната улица - самба-дрома, където се провежда Карнавала в Рио де Жанейро.

Наблюдават и темпераментната бразилска самба, на спектакъл-шоу, където се представя цялата история на самбата с разнообразните и ритми и характерни мелодии в забележителна хореография, както и впечатляващи костюми, танцово изкуство и майсторство.

Златка и Лъчезар Димитрови не пропускат да се потопят във водите на Атлантическия океан на световно известния плаж Копакабана. Тяхното латиноамериканско предизвикателство оставя много красиви и емоционални впечатления у тях - в душите и в сърцата им.

 

КОМЕНТАРИ

12320:07 - 08.02.2018
Хубави места.
Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK