Семейства с деца до 14 годни ще бъдат подпомогнати от държавата

Снимка: Infomreja.bg

Вижте условията за кандидатстване

Семейства с деца до 14 години ще имат право на месечна целева помощ по време на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка в случай, че двамата или единият от работещите родители не могат да работят дистанционно от вкъщи и нямат възможност да ползват платен отпуск. Същото право ще имат и родители, които отглеждат сами децата си. Това реши правителството с приемането на промени в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане. За прилагането на новата мярка за подкрепа на работещи родители за преодоляване на негативните последици от Ковид-19 правителството ще осигури 85 млн. лв. 

За семейства с едно дете размерът на месечната помощ ще е равен на минималната работна заплата – 610 лв. до края на 2020 г. За семейства с две и повече деца помощта ще е 150 на сто от минималната заплата или 915 лв. до края на 2020 г. Помощта ще се отпуска в случай, че децата се обучават дистанционно в електронна среда или не посещават детски ясли и детски градини, както и предучилищни групи поради въведените ограничения за борба с пандемията от коронавируса.

Право на новата помощ ще имат и семействата, в които двамата или единият от родителите са останали без работа, но нямат право на обезщетение за безработица или в случай, че размерът на обезщетението е по-малък от минималната заплата. Месечна помощ ще могат да получат и семейства, в които двамата или единият от родителите се самоосигуряват, но не могат да работят поради въведените ограничения във връзка с извънредното положение или извънредната епидемична обстановка. За отпускане на помощта средномесечният доход на член от семейството за месеца, предхождащ подаването на заявлението-декларация, следва да бъде по-нисък или равен на размера на месечната минимална работна заплата, определена за страната (610 лв. за 2020 г.).

Месечната помощ ще се отпуска и на семейства на роднини и/или близки и приемни семейства, в които има настанени деца, спрямо които е предприета временна мярка за закрила по Закона за закрила на детето, ако семействата отговарят и на другите условия за отпускане на помощта.

 

КОМЕНТАРИ

Силвия17:47 - 16.08.2020
И пак за теб има, за теб няма.... Поредната безумна идея! Та нима едни дечица са повече деца на България от други?!? Или пък тези, които не отговарят на изискванията не са засегнати от положението?!? Не сме ли всички граждани на България?!?
Надя17:40 - 16.08.2020
Аь съм без работа и получавах обещетение от 180лв с дете под 14години дали ще пплуча от тези помощи
Raina15:10 - 16.08.2020
ne e spravedlivo sprqmo vsichki dechica Da polychavat samo deca do 14 godini pomowt A po princip decata do 18 godini nali ychat te ne trqbva li da polychavat i te takava pomowt Kakva e taq rabota na taq nawta Balgariq neznaq Nali trqbva da ima ravno na vsichki Kakto sa decata do 14 godini na ychiliwe Taka sa i decata do 18 godini na ychiliwe Badete spravedlivi kam vsichki.....
Айше13:33 - 16.08.2020
Аз съм в майчинство дали мога да пусна документи

FACEBOOK