Възпитаници на СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово, с награди от Националния конкурс "Родолюбие"

Снимки: СУ "Никола Вапцаров" - Хаджидимово

За втора поредна година възпитаниците на СУ „Никола Вапцаров“ - Хаджидимово, са сред победителите в Националния ученически конкурс „Родолюбие”. Тази година конкурсът мина под надслов "Горди с историята и духовните си достижения - 10 години България в Европейския съюз".

Общият брой на разработките, достигнали до националния кръг, бяха 122. До оценяване бяха допуснати 21 есета, 34 реферата, 42 презентации и 15 учителски проекта. Наградите бяха връчени тържествено на 10 ноември 2017 г. в Националния военноисторически музей.

Сред наградените участници от СУ „Никола Вапцаров“ - Хаджидимово, са: Георги Спахиев от 9. клас и Наталия Таранинова от 7. клас с консултант – старши учител по български език и литература, Заприна Глушкова.

Георги Спахиев получи първо място за разработен реферат на тема „Историята на един велик българин – Димо Хаджидимов (1875 – 1924 г.)”. В него той проследява не само живота на бележития българин, но изследва и дейността му, споделя гордостта си от това, че е отраснал в град, който носи името на този велик българин – Димо Хаджидимов.

Наталия Таранинова пък е носителка на две призови места: първо място в първа възрастова група за написване на есе на тема „Доброто ражда добро“ и трето място за разработен реферат на тема „Паметните места на Васил Левски – Апостолът на свободата”.

Класираните участници от първо до трето място получават и право да кандидатстват за едногодична стипендия по програмата на МОН за насърчаване на творческите способности на децата.

За научно ръководство и принос в популяризирането на Националния конкурс „Родолюбие” бе наградена и Заприна Глушкова. В конкурса на тема „Мисия учител“ тя представи разработката си „Пътят на словото“. За нея мисията на учителя е удовлетворение и отговорност. „Ние моделираме бъдещето, държим го в ръцете си. То ни гледа право в очите и чака да го поведем напред”, сподели Заприна Глушкова при награждаването си.

Тази година ученическата „гвардия“ на участници от СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово, в този конкурс бе двойно по-голяма. Освен две първи места и едно трето, бяха отличени с поощрителни награди още 7 ученици на старши учителя по български език и литература, Заприна Глушкова.

Това са: Костадин Палашев – 7. клас, Милка Воденичарова – 9. клас, Ванина Бозова, Магдалена Влахова и Мария Стоянова – 11. Клас.  В този национален ученически бяха пощрени и две ученички от 12. клас с консултант Мария Терзиева – това са Илиана Мигдина и Лили Вълчева.

Директорът на училището – Мариана Боянина, бе изключително доволна от постиженията на учениците си. В коментар тя каза: „Учениците и учителите на СУ "Никола Вапцаров" –Хаджидимово за пореден път доказаха, че нашето училище е училище за първенци.“

Тя поздрави учениците и всеотдайните им преподаватели!

На финала на тържествената церемония председателят на НК „Родолюбие” д.ик.н. Янка Такева обяви и темата на следващия XXVI Национален ученически конкурс на НК „Родолюбие” – „110 години независима България”.

Творческата инициатива на Национален клуб “Родолюбие” умело съчетава учебната и извънкласната работа за нравственото и патриотичното възпитание на подрастващите. Развива интереса на учениците към българската история, бит, култура, материални и духовни ценности, към родната природа.

Конкурсът традиционно се осъществява със съдействието на Синдиката на българските учители, Министерството на образованието и науката, Историческия факултет на СУ “Св. Климент Охридски”, ТАНГРА ТанНакРа - ОБЩОБЪЛГАРСКА ФОНДАЦИЯ, Националния дворец на децата, Сдружението на преподавателите по история в България, Националния исторически музей, Националния военноисторически музей и др.

 

КОМЕНТАРИ

Браво19:09 - 11.11.2017
Браво! Поздравления и за учениците, и за г-жа Глушкова! Продължавайте да издигате славата на родното училище и красивото ни градче! Макар и отдалеч ни карате с топлина да си спомняме за отминалото детство и безгрижните ученически дни. Няма съмнение, че нашето училище е било винаги сред добрите.
Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK