Село Ново Лески чества Водици с кукери

Снимка: Infomreja.bg

Празникът Водици се чества всяка година в село Ново Лески и винаги се очаква с нетърпение от неговите жители и гости.

Главни действащи лица на този ден са кукерите. Тяхната група се състои от около 30 участници. Хубаво е, че всяка година в нея има постъпления на млади хора.

След приключване на службата в  черквата „Св. Димитър”, дружината се събира в горния край на селото, на  мястото, наречено  Дядо - Доньовата чешма. Участниците си разпределят  ролите и всеки разбира какво точно ще изпълнява  в ритуала.

Един от групата носи касата.

Тя още в самото начало се пуска на търг и който даде най-голяма сума, той я печели. Желателно е притежателят и да бъде ерген. На него се пожелава да се задоми през годината. Друг представител на групата носи бъкелчето със светената вода. За него изискванията са същите. С  бъкелчето и касата  вървят обикновено няколко момчета, чиято задача е да се домогнат до набелязани  личности,  които да посипят със светена вода. Понякога преследването на даден човек може да продължи цял ден. Има случаи, при които  двама души се обзалагат  кой от тях ще бъде окъпан с кофа вода. Отървава се този, който даде повече пари.

Някой от членовете на групата се преоблича като свещеник, който носи  медно бакърче със светена вода и символично  пръска в домовете за здраве и берекет. Има и „горски стражар“, който следи за незаконна сеч, глобява и взема брадвите. Представителите на групата винаги са с маски на главите, често с чанове на поясите и с кожуси с козината навън. В групата може да има и „мечка“ с „мечкар“, „цигани“ и др. Най-често маските символизират различни видове животни или изобразяват човешки фигури –млади жени, баби и старци.

В групата има и 7-8 кукери, наречени бабугери. Тъй като предната вечер - на 5-и януари, е последната кадилка,  на която се гонят караконджулите и злите сили, задачата на тези бабугери е  свързана именно с това- окончателно да прогонят злото.

След последни приготовления дружината тръгва от къща на къща, където е  чакана като желан гост. В къщите „артистите“ играят различни комични или битови сценки, а домакините ги даряват с  храна – сланина, кървавица, нанизан зелен фасул… и вино.

Като приключи с обикалянето по къщите, дружината се събира на площада, където се вият хора, играят се буйни танци със силно  дрънкане на окачените звънци. След като приключи цялата церемония, групата се събира в читалището или в Пенсионерския клуб, където се прави разбор на това, което е събрано, и се решава за какво ще се използват парите. Една част отиват за дарение на черквата, друга част - за закупуване на костюми. Определя се  денят, когато ще се проведе търг. Всичко събрано се донася в клуба, продава се и парите пак се заделят.

Традицията е накрая да се приготви вкусна фасул - чорба с кървавица, суджук, сланина, чушки – все дарени продукти. Всеки опитва от гозбата и веселието продължава.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK