Трима свещеници осветиха новия параклис край Брежани

Снимки: Община Симитли

Стотици миряни се събраха в местността Райчов валог в Горната махала на село Брежани в чест на Св. Лука. В навечерието на църковния празник до малкия параклис, бележещ свято мястото, вече има завършен голям параклис.

Съграден е изцяло с доброволен труд на благочестиви миряни и с финансова подкрепа от кмета на общината, Апостол Апостолов. Миналата година доброволците започнаха градежа на Божия дом, а днес вече мястото е облагородено, параклисът - измазан и готов да посреща миряните.

Днес Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, под чиято опека е направена постройката, не успя да дойде на мястото, но трима отци - Спас, Велизар и Яне, извършиха водосвет пред новия параклис. Около параклиса има чешма, направен е бунар, засадени са цветя.

Дворът е облагороден изцяло, нова врата и ограда красят параклиса на „Райчов валог”.

„Тук е имало църква от времето на Първата българска държава. Магическата сила на мястото, старо оброчище, се предава от изконни времена от майки и бащи, на деца и внуци. Радваме се, че тази година успяхме с общи усилия в подножието на Пирин планина да направим още едно добро дело, да завършим параклиса и да облагородим мястото“, казват местните.

В слънчевата, почти лятна неделя, в навечерието на празника на Св. Лука по църковния календар, трима свещеници благословиха храната и поръсиха присъстващите със светена вода. Големи трапези наредиха местните, за да могат да седнат миряните от Брежани и всички близки села.

Отвсякъде в Симитлийско имаше гости на празника в Горната махала на Брежани. Няколко жертвени животни бяха сготвени на курбан и раздадени за здраве. Специално за празника имаше и оркестър, който даде ритъм за дълго хоро на поляната.

Кметът на Община Симитли, Апостол Апостолов, народният представител Стефан Апостолов, кметът на Брежани Благой Стефанов, колегите му от Полето Иван Манчев, от Крупник Иванка Чакалска, от Черниче Георги Стефанив, от Градево Кирил Йосифов, от Мечкул Цветанка Илчова, председателят на Общински съвет Владимир Христов, много гости и приятели запалиха свещица за здраве на святото място.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK