Село Церово ще има църква, днес направиха първата копка

снимки: infomreja.bg

Благоевградското село Церово ще има православен храм. Днес бе направена първата копка на бъдещата църква от Неврокопския митрополит Натанаил. Това стана факт след девет години борба с институциите на родения в българо-мохадеманското село бизнесмен Росен Едипов. По негова инициатива днес се сложи началото на дълкоочаквания градеж на храма, който ще носи името на Свети Панталеймон.

„Баща ми е роден тук, но в момента живея в Петрич. Много години минаха, докато реализирам идеята си. Важното е, че младите в селото са зад мен”, каза Росен Едипов. В Церово няма нито джамия, нито черква. Новият храм ще бъде изграден на тераса под селото, откъдето областния град се вижда като на длан.

Когато Натанаил бе в средата на службата по водосвета, горе в селото задумка тъпан. Сватба вдигаха младоженците Мая и Горан. По стар обичай булката влезе в новия си дом, придружена от роднините си, които носеха чеиза й. Като всяко българо-мохамеданско село и Церово не прави изключение - най-възрастните жени са в традиционните шалвари и пъстри облекла, младите момичета - с къси поли и разголени гърбове.

Старта на строителството на новия храм в Церово уважиха десетки местни жители и гости, сред които заместник-кметът на Благоевград арх. Георги Скрижовски и кандидатите за кметове на общината - Атанас Камбитов от ГЕРБ и Владимир Елезов от Коалиция "ЕКИП.

 

КОМЕНТАРИ

petq08:23 - 15.09.2011
bravo,nai setne ,s.cerovo se nujdaqt ot curkva no durjavata ne iska da otpuska pari za da postroim curkva v s.cerovo.bravo bravo
Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK