Секвоите край сeло Богослов ще бъдат посетени от любител-търсач на вековни дървета

Роб Макбрайд е с необикновено хоби и призвание. От години търси и изследва интересни вековни дървета във Великобритания и Европа. Обикаля различни европейски места, запазили любопитни стари дървета - с причудлива форма, история и роля в живота на местните хора.

Често в пътуванията си става поддръжник на опитите на хората да запазят от изсичане или преместване дървета, които са станали неделима част от общността, но чиято съдба съдба е застрашена от бизнес интереси за развитие и строителство.

За поредна година Роб е посланик на каузите и историите на дърветата участници в конкурса "Европейско дърво на годината 2018". Като част от обиколката му до държавите, представени в тазгодишния конкурс, той ще посети и България.

На 20 и 21 февруари ще се срещне с представители на Туристическо дружество "Осогово" - хората, които предложиха вековните секвои, засадени от лесовъда Йордан Митрев край с. Богослов, за участие в конкурса "Дърво с корен" и които активно помогнаха дървото да стане "Дърво с корен 2017" и представи страната ни в европейското състезание.

Гласуването и подкрепата за нашите дървета продължава до 28 февруари на страницата www.treeoftheyear.org.
През последната седмица – 22-28 февруари - резултатите ще бъдат скрити и поддръжниците на конкурса няма да виждат актуалното класиране. За да гласувате, както и миналата година, ще трябва да изберете две дървета и да потвърдите избора си чрез активиране на  връзка, получена на посочен от вас електронен адрес. 

Конкурсът “Европейско дърво на годината” насочва вниманието към връзката между общностите и природата, към значението на дърветата в културното и природното ни наследство.

 

КОМЕНТАРИ

Митрев00:45 - 20.02.2018
Ще обясни ли някой лицемер на Роб Макбрайд за изсечените секвои в центъра на града? Защото те нямаха значение, нали!
Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK