Секретарят на Читалище „Никола Й. Вапцаров – 1866” – Илиян Юручки, с престижна награда

Снимки: НЧ "Никола Вапцаров – 1866" - Благоевград

Секретарят на Народно читалище „Никола Й.Вапцаров – 1866” – композиторът и диригент Илиян Юручки спечели най високата награда в раздел вокални композиции на Конкурса „Нова българска народна музика в 7/8”, който се провежда за пети път. Основен организатор е Община Чепеларе, а спонсор - Фондация „Георги победоносец”, чийто президент е д-р Георги Лозанов  - българин, емигрирал в САЩ преди много време. Основната цел на конкурса е да се провокира създаването на нова музика за инструментални и вокални състави.

Състезанието протича на два етапа. В първия жури разглежда представените нотни партитури и ги селектира до 12 – 6 инструментални и 6 вокални. Тази година журито беше съставено от изключителни професиoналисти в областта на музиката и фолклора. Татяна Сърбинска беше председател, а членове – Маестро Георги Андреев, Проф. Николай Стойков, Академик Димитрина Кауфман и Доцент Иван Делирадев.

Изпълненията по време на финалния етап са на професионални сътави. Тази година бяха оркестърът за народна музика към БНР с диригент Димитър Христов и Вокална формация „Юдит +”, в чиято основа са Квартет Юдит и още 3 професионални певици от ансамблите Филип Кутев и Пирин. На финалния етап изпълненията се оценяват отново, а публиката дава и своя награда.

Илиян Юручки участва за втора година. На предното издание с 2 песни – „Надвила се Света гора” и „Отдоле иде шарена кола”, а тази с котленската песен „Кирчо на кьошкя сидеши”. 

Почти целия административен състав на читалището начело с председателя Васил Новоселски и неговата съпруга Димитрина бяха със секретаря на културната институция, за да съпреживеят с него този вълнуващ момент и да го подкрепят.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK