Арестуваха зрелищно кметицата на „Младост”, прокуратурата разследва общината за корупция

Снимка: bTV

Кметът на район „Младост” Десислава Иванчева беше показно задържана днес следобед в центъра на София. Операцията на кръстовището на бул. „Васил Левски" и ул. „Й. Гурко" е свързана с досъдебно производство за корупция, което се води от Специализираната прокуратура и КОНПИ.

bTV научи, че Иванчева е хваната с подкуп. Самата тя обаче каза пред репортер на bTV, че не знае защо е задържана. Повече от 3 часа обаче Иванчева и заместничката ѝ бяха с белезници пред Спортната палата. Движението там бе изключително затруднено.

Разследващите междувременно броят пари, разстлани върху вестник на земята. Официална информация до момента няма, но източници, близки до разследването, твърдят, че става дума за 70 хил. евро, които били част от по-голяма сума – 250 хил. Парите, твърдят източниците, били подкуп за разрешение за строителство.

Специализираната полицейска акция приключи малко след 17:30 ч., когато Иванчева беше отведена, а колата ѝ - вдигната от пътя. От сутринта беше блокирана и сградата на администрацията на район „Младост”.

Според екипа на Иванчева това е скалъпена акция, която има за цел да предотврати пресконференцията утре, на която щяла да бъде изнесена скандална информация. По думите на сътрудниците на Иванчева „сакът с пари” е бил подхвърлен.

Специализираната прокуратура провежда разследване за корупционни престъпления в община „Младост”, съобщи за bTV говорителят на главният прокурор Румяна Арнаудова.

„Разследването се извършва съвместно с Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). В момента се извършват претърсвания и разпити на свидетели. Повече информация ще бъде представена утре, в 11 ч.“, добави Арнаудова.

Същевременно адв. Върбан Върбанов, посочен за защитник на задържаната Десислава Иванчева, заяви, че не е допуснат до нея. Поведението на разследващите е незаконно, твърди той.

„Не бих могла да коментирам – нямам информация все още, освен от медиите”, каза пред журналисти столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти.

„Не съм шеф на районните кметове. Всички районни кметове са избрани мажоритарно от гражданите на съответния район. Имаме само координационни взаимоотношения. Доста често се бърка, че съм шеф на районните кметове, но това не е така. Шефове са им гражданите, които са ги избрали“, каза още Фандъкова, цитирана от агенция „Фокус”.

Попитана получавала ли е сигнали за нередности в район „Младост“, тя посочи: „Имали сме сигнали за забавени преписки, които съм изпращала на вниманието на кмета на „Младост“ за предприемане на действия. Разглеждани са и на комисия, но при мен са идвали само сигнали и оплаквания за забавени преписки в района“.

 

КОМЕНТАРИ

Лисицата09:33 - 18.04.2018
А дебренската уроспия в Гърмен кога ще арестуват?
Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK