ПГ на ДПС разгледа предложението на депутата Елхан Кълков и кмета на Сатовча Арбен Мименов за облекчен добив на тикли

Снимка: Infomreja.bg, архив

С активното съдействие на депутата Елхан Кълков днес Парламентарната група на ДПС на своето заседание разгледа внесеното от народния представител от Сатовча предложение, касаещо облекчаване на режима за обикновените хора при добив на скалнооблицовъчни материали.

На заседанието присъстваше и кметът на община Сатовча Арбен Мименов, който заедно с депутата взе дейно участие в състоялия се важен за общината дебат в групата. Двамата направиха и градивни предложения, по които да се вземат решения на предстоящото разглеждане на Закона за концесиите в пленарна зала. 

"Решението на проблема според нас ще е най-удачно да стане така, както бе направено с минералната вода. Посредством нормативна уредба в Закона за концесиите и по примера с минералната вода, на общините да бъдат прехвърлени контролът, отговорностите и разрешителния режим за добив на скалнооблицовъчни материали от местните жители. По този начин според тях контролът ще бъде пряк, а отговорността - ясна. Това беше нашето предложение да промяна, с която да се облекчи режимът за обикновените хора при добив на скалнооблицовъчни материали", коментира Мименов. 

Проблемът по тази тема е известен на обществеността в Сатовча. Той засяга именно жителите на общината, които са изправени години наред пред невъзможността да имат по-лесен начин за регламентиране на своята дейност. 

"Предложенията, които сме направили за промяна в законодателството през годините, чрез кореспонденция и срещи с омбудсмана Гиньо Ганев, а след това и с Мая Манолова, са същите. Предвид актуалността на въпроса в парламента сега отново сме изпратили писма до Народното събрание, комисиите по правните въпроси и по енергетиката, до екоминистерството с искане за законодателни промени. Това е подкрепено и с подписка от жителите на община Сатовча и населени места в съседни общини", коментираха народният представител Елхан Кълков и кметът Арбен Мименов. 

Те споделиха още, че по време на провелия се днес дебат на ПГ на ДПС предложението, направено от Кълков, е получило одобрение и най-вероятно то ще залегне в промените, които се очаква да бъдат направени в Закона за концесиите от 44-ия парламент. 

Кметът на община Сатовча Арбен Мименов бе категоричен, че изцяло подкрепя исканията на хората от протестната подписка, които са следните: -дефиринциран подход за различните видомве подземни богатства  в предвид различията на тяхното значение ,наличие или дефицит.

- облекчаване на процедурите по предоставяне на разрешения за проучване и концесии за добив на подземни богатства / скално облицовачни и строителни материали/като до определени количиства разрешителният режим да бъде предоставен на общините и над определини количества  разрешителният режим да бъде по досегашния ред

- връщане на възможността местното население да добива строителни материали, които да се използват за задоволяване на собствени строителни нужди и да се добиват по кариерен способ в обеми до определен лимит, като съответните права за добив да се предоставят от общинските съвети след съгласуване със съответното ресорно министерство", заяви още кметът на Сатовча. 

 

КОМЕНТАРИ

Гошо08:50 - 05.09.2017
"Прегръдката" - каквото е новото име на Кълков (защото до вчера не познаваше хората, а сега всеки срещнат прегръща от лицемерие) да не си остане само с питането в Народното събрание. Та той не познава нито хората, нито проблема, нито има собствено мнение за решенията им
чеч15:59 - 23.06.2017
Нищо ново. Това са стари и изпробвани идеи за решаване на сериозния проблем с тиклите. Очевидно е че големите концесионери лобират против подобни законови промени. Тикларите от района знаят кои са те. Всъщност, от написаното тук не става ясно кой е депутатът. Прах и манипулации типично в стила на Мименов. Утре ще кажат ние бяхме за но другите не ни подкрепиха.
Ужъс11:56 - 23.06.2017
Определено Моменов иска да командва кой къде да копае....
ss08:55 - 23.06.2017
Aйдеееее, лапачката почнааааа.С два реда казано Депутата моли останалите депутати, Мименката да казвай КОЙ КЪДЕ ДА КОПАЕ и ДАЛИ да копае.Прекрасно......

FACEBOOK