Сейхан Ахмедов: Да бъда отново кмет на Хвостяне не е самоцел, а въпрос на чест и отговорност

Снимка: Infomreja.bg

Сейхан Рифат Ахмедов е кандидат на ПП ГЕРБ за кмет на гърменското село Хвостяне, където в неделя, 13 март, ще се проведат нови местни избори според указа на президента Росен Плевнелиев, тъй като при балотажа на редовния вот през 2015 година Сейхан Ахмедов и опонентът му от БСП постигнаха равен резултат с еднакъв брой бюлетини. Сейхан Ахмедов е роден на 18 март 1965 година. Семеен е , с двама синове. Вече се радва и на три внучета. Той е с две висши образования, по професия е учител. Сейхан Ахмедов бе кмет на Хвостяне в мандат 2011 – 2015 г. Преди това, както и понастоящем той е директор на ОУ „Димитър Талев” в родното си село.

 

Г-н Ахмедов, след по-малко от седмица Вие отново ще се борите с Вашия опонент от БСП за кметското място в село Хвостяне. Какви са нагласите и очакванията Ви за 13 март, когато избирателите ще застанат пред урните, за да си изберат управник?

 

Да бъда отново кмет на родното ми село Хвостяне не е самоцел, а въпрос на чест, достойнство и отговорност. Много голяма част от жителите ми гласуваха доверие на първия тур на местните избори. Подкрепиха ме и на балотажа, както и сега застават твърдо зад мен и залагат надежди и доверие именно аз да поема отново управлението на селото. Те са моят стимул да се кандидатирам отново. Иначе, казано честно, и работата ми като директор на училището ме удовлетворява. Хората от Хвостяне ме уважават най-вече за това, че през предния мандат първото нещо, което успях да направя бе да туширам етническото напрежение и разделение, които се бяха установили трайно в селото. Костваше ми много усилия, но заедно успяхме да преодолеем това разделение и да наложим по-спокоен живот. Битовата престъпност също е сведена до минимум, възстановен е и моралният облик на Хвостяне. Това за мен са все много важни неща за ежедневното съжителство на хора от дадено населено място, за които основното е най-вече да са спокойни за себе си и децата си и да имат взаимно доверие и уважение. А има ли ги налице тези два компонента, има и успехи, има и напредък. Както се знае, в Хвостяне заедно съжителстват две основни и големи групи от турци и роми и докато аз бях кмет, не допуснах разделение на хората на етнически. В момента, за жалост, се наблюдава отново озлобление и делене на хората на роми и турци, делене и омраза в цели семейства и фамилии, което стана особено нетърпимо около изборите миналата година. Факт е и в момента. Надявам се отново да получа подкрепата и доверието на моите съселяни и заедно да преодолеем създаденото напрежение и деленето на хората на етнически принцип от опонентите ми от БСП, което се прави напълно тенденциозно, с цел спечелване на изборите в неделя. Мои съселяни дори се оплакват от отправени им заплахи. Залогът е много голям, защото не си заслужава за едни избори да се рушат градени с гоини мостове за етническа толерантност, търпимост, взаимно уважение между различните групи от хора, които живеят в Хвостяне. 

 

Какво постигнахте през изминалия мандат и какви са плановете Ви за следващия, ако на 13 март мнозинството от жителите на Хвостяне Ви гласува доверие и Ви избере отново за кмет?

 

Основното, което направих през миналия мандат, бе, че работих честно и прозрачно за жителите на Хвостяне. Съдействах на всички за изкупуването на тютюна и три години поред тютюнопроизводителите от моето село бяха сред първите в региона с продадена продукция още в началото на кампанията, като навреме получаваха и парите си за нея. Дори съдействах и на хора от съседните на Хвостяне села да продават продукцията си в нашия пункт, тъй като на повечето места в региона имаше проблеми и забавяне в изкупуването. Тази година производителите от Хвостяне изпитаха затруднение и буквално преди дни едва успяха да продадат тютюна си, защото изкупната кампания закъсня и защото нямаше тази година кой да се заеме сериозно с организацията по навременното изкупуване на тютюна в селото. През предния мандат успях да осигуря и площите за паша на всички местни животновъди, върнах децата в детската градина и сега си имаме такава в училището. Построихме детска площадка, издействах и средства за полагане на ВиК инсталация в кметството. И Вие сигурно знаете, че кметството в Хвостяне е единственото в страната без вода и санитарен възел. Служители и чакащи за услуги хора в кметството се налага и сега да си ходят до вкъщи или в съседни заведения, за да облекчават физиологичните си нужди. Средствата за изграждането на санитарни възли и прокарването на ВиК инсталация са заложени в бюджета на общината за 2016 г. и ако получа доверието на избирателите, веднага след встъпването ми в новия мандат ще започна тези ремонтни дейности, че вече станахме за смях и срам с този многогодишен проблем. Благодарение на отличните ми взаимоотношения с общинската служба "Земеделие" регистрирахме всички производители, за да си получават парите от референтните плащания. Изградихме 400 метра канализация в Хвостяне през изминалия мандат, асфалтирахме и две улици. Един селски кмет при липса на бюджет за населеното си място не може да направи кой знае колко, но за себе си мога да кажа, че се старах доста и смятам, че оправдах доверието на хората в първия мандат, след като настояваха отново да се кандидатирам. Сигурен съм, че и на 13 март моите съселяни ще ме подкрепят, за да продължим да работим заедно за всички тях и за Хвостяне. Казвам си откровено, че голяма част от идеите и енергията си ще насоча към училището. Децата на Хвостяне учат в най-мизерни условия и това е недопустимо при сегашния начин на живот като граждани на Европейския съюз. В ход е проект за саниране на училището за подобряване на учебната база и оборудване на физкултурния салон. Готовият ни проект е на стойност 350 000 лева и тези средства ще бъдат преведени от правителството и Министерството на финансите на община Гърмен като целева субсидия за реконструкция и саниране на сградата. Ангажирам се да осигуря и средства за асфалтиране на още улици в Хвостяне, както и за решаването на наболелия проблем с местното дере, за което също имаме готов проект за около 1 милион лева.

 

Какво ще пожелаете на жителите на село Хвостяне дни преди изборния ден на 13 март?

 

Най-напред и преди всичко искам да пожелая на моите съселяни от Хвостяне да са здрави, да са щастливи и все така честни и трудолюбиви. Искам да им пожелая още да направим всичко възможно да запазим спокойствието и уважението помежду ни, да не допуснем заради партийни интереси и амбиции за печелене на всяка цена на изборите в неделя селото да остане разделено на етническа основа, защото това е по-лошо и от чума в едно малко населено място. Пожелавам на жителите на Хвостяне да не се поддават лъжи и манипулации, с каквито са атакувани вече месеци наред, и на 13 март да застанат с открити сърца и лица пред урните и да гласуват с бюлетина № 2, за да продължим заедно да работим за бъдещето на село Хвостяне и за бъдещето на нашите деца. 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK