Задържаха търговци, продавали Рибния буквар за 1500 лева в интернет

Снимка: offnews.bg

Полицейските действия са предприети след получена информация, че в интернет се предлага за продажба книга, притежаваща характеристики на движима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство.

В хода на разследването било установено, че 61-годишна жена предлагала срещу 1500 лева старопечатна книга „Рибен буквар“ от д-р Петър Берон, издание от 1847 г., без произведението да е регистрирано и идентифицирано съгласно законовите изисквания.

След претърсване и изземване в рамките на образуваното досъдебно производство, в жилището й била намерена и иззета ценната книга. Изготвената съдебна експертиза в Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ потвърдила, че иззетата книга е автентична и не е регистрирана съгласно нормативната уредба. Последвало задържането на жената в полицейския арест за срок до 24 часа.

На 17 септември, при полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с културно-историческите ценности, служители на сектор „Кражби“ при СДВР задържали и 44-годишен мъж. При проведените оперативни действия било установено, че чрез интернет сайт и в антикварна книжарница в София, мъжът е предлагал за продажба над 90 старопечатни български книги от периода 1806 - 1878 година, притежаващи характеристики на движими културни ценности, но не са регистрирани и идентифицирани съгласно изискванията на Закона за културното наследство. 

В рамките на процесуално-следствените действия по образуваното досъдебно производство полицейските служители са иззели голяма част от предлаганите произведения от известни Народни будители, като: „Сборник Български Народни песни“ от 1857 г. на братя Миладинови и „Български грамоти“ от 1845 г. на Васил Априлов, обявени за продажба по 4000 лв., Горски пътник“ от 1857 г. на Г. С. Раковски, продавана срещу 2750 лв., „Христоматия“ от 1852 г. на Неофит Рилски, обявена за 1100 лв., „Криворазбраната цивилизация“ от 1871 г. на Добри Войников, предлагана срещу 640 лв., множество старопечатни библии и църковна литература, както и други произведения и преводи на видни български възрожденци, за които са назначени съответните експертизи.

Събраните по двата  случая материали са докладвани в Софийската градска прокуратура и работата по документирането им  продължава под надзора на прокурор.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK