Седмица на народните будители в евроцентъра в Хаджидимово

снимка: Пресслужба Мария Габриел

Една работна седмица от дейността на Европейския информационен център на Мария Габриел в Хаджидимово беше посветена на българските народни будители и техните дела. Учениците от СОУ „Никола Вапцаров” - Хаджидимово имаха възможността да се запознаят с историята и биографията на редица бележити учени, духовници, философи, революционери и славни български герои. Те цитираха откъси от „История Славянобългарска” и думи на Васил Левски, а най-малките - стихотворението „Аз съм българче” на Иван Вазов.

Целта на инициативата бе не само да представи славното българско минало, но и да насърчи младите да се замислят кои от съвременниците ни можем наречем будители, защото освен чрез революция, важните промени се осъществяват и чрез еволюция. Чрез безброй малки и незабележими стъпки, които постепенно променят всичко.

Мероприятията по честването на празника на народните будители включваха отбелязване на 145-ата годишнина от основаването на светско училище в с. Гърмен, на което присъства и министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.

Евродепутатът Мария Габриел изпрати обръщение към всички присъстващи, в което набляга на факта, че 1 ноември е празникът, който ни дава допълнителна легитимност в Европейския съюз, защото е уникален по своята същност, без аналог в Европа и защото българската култура е един от стълбовете на европейската цивилизация.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK