Седем пострадали при сблъсъци пред джамия, сред тях депутат от „Атака”

Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

С кървави сблъсъци беше белязан протестът на активисти от „Атака" срещу високоговорителите на софийската джамия. Привържениците на Волен Сидеров влязоха в сблъсък с мюсюлмани, които бяха дошли за редовната си петъчна молитва. Протестът ескалира в побой, седем пострадаха, един от тях е настанен в „Пирогов" със сътресение на мозъка. Лекарите са прегледали и депутата от „Атака" Деница Гаджева, която е освободена за домашно лечение. Точно в 13 часа мюсюлмани излязоха пред джамията "Баня Башъ" в столицата за традиционната си петъчна молитва. Това породи гнева на протестиращите в близост до тях активисти на партия „Атака". Молещите се обясниха, че били принудени да изнесат килими пред джамията, защото била твърде малка, за да събере всички за петъчната молитва: „Всеки петък по половин час е тази молитва. Сега наближават избори, „Атака" затова са тук. Ние нямаме нищо против това. Ние искаме просто да си отслужим молитвата спокойно и да си тръгнем."

Напрежението ескалира в побой като всяка от страните обясни, че се е защитавала. Със скандирания „Турски мекерета" симпатизанти на партия "Атака" изразиха недоволството си срещу полицията като обвиниха органите на реда, че са на страната на мюсюлманите. Пострадали при сблъсъците потърсиха медицинска помощ в „Пирогов". От „Атака" прехвърлиха вината за случилото се върху полицията. Един от организаторите на протеста - Ивайло Минов, коментира: „Ние единствено отидохме да протестираме против воя на джамията, единствено само заради това. Имахме разрешение от общината. Това, което стана, е благодарение на полицията. Защото те не си свършиха работата." Сидеров поиска вътрешният министър да разследва случая с пострадалата депутатка от партията. По думите му, ако Цветан Цветанов не хване престъпника и не освободи задържаните активисти на партията, от „Атака" ще му поискат оставката.

„Частите на МВР, които бяха там, не взеха абсолютно никакви мерки, за да предотвратят това, нито за да задържат престъпника ислямист, който, заедно с няколко души, от страната на джамията хвърляше камъни по нашите активисти. Обръщам се към вътрешния министър Цветанов с настояването моментално да бъдат взети мерки, да бъде разследван и задържан престъпникът ислямист, който хвърли камък и удари и рани депутат от българския парламент. В противен случай Цветанов трябва да подаде оставка незабавно и оттам нататък партия ГЕРБ, на която ние помагахме безкористно две години, ще види какво означава опозиция в България. И всичко това, което виждаха досега, ще им се види детска песен, ако не вземат мерки веднага и не озаптят еничарския корпус, който действа като еничарски корпус на Турция, а не като българска полиция. В момента български полицаи се подиграват с български патриоти. Има задържани наши активисти, има задържани хора, които бяха на законен, разрешен митинг. Нито един задържан ислямист с чалма на главата, които се подиграват с България, които проповядват джихад", каза Сидеров.

Никой няма право да използва религиозните вярвания на българските граждани за политическа или предизборна агитация. Това каза в отговор на Волен Сидеров заместник-председателят на Народното събрание Анастас Анастасов от ГЕРБ: „В 21-ви век сме. В центъра на София една до друга се намират джамията, синагогата, зад нас е „Александър Невски". По никакъв повод никой от нас няма право да ползва религиозните вярвания на който и да е български гражданин за политическа агитация и в някаква предизборна сцена. Абсолютно убеден съм, че МВР ще си свърши работата. Дали има или не задържани лица, дали са от партия „Атака" или са представители на някаква друга политическа сила, това е без значение. Който е извършил престъпление в тази държава, ще получи това, което заслужава".

Министърът на външните работи Николай Младенов, който също беше в пленарната зала, апелира да не се поставя под съмнение толерантността в обществото ни: „Искам да се обърна към Народното събрание с открит апел: ние може да имаме политически различия, може да смятаме едно или друго действие за правилно или грешно, но нека по никакъв начин да не поставяме под съмнение това достойнство на България, което я прави различна от всички останали страни в един тежък регион, в какъвто живеем, а именно толерантността. Искам да уверя народните представители и българските граждани, че българското правителство, службите на Министерството на вътрешните работи и българската полиция ще разследват внимателно инцидентите и ще направят всичко възможно, за да не позволят подобен тип инциденти в бъдеще".

Централното оперативно бюро и Парламентарната група на ДПС осъди остро „поредната груба провокация от страна на антиевропейската, крайнонационалистическа парития „Атака". В декларация на движението се казва: „Този път провокацията и агресията на „Атака" беше насочена срещу най-висшето човешко право, правото на вероизповедание. В центъра на столицата на европейска България, водени от народни представители от същата партия, крайни елементи на „Атака" нападнаха религиозния храм на мюсюлманите и упражниха насилие срещу мирни граждани. Настояваме всички политически сили, които се самоопределят като демократични, незабавно да се разграничат от тази груба провокация. Настояваме държавните власти да вземат незабавно необходимитемерки за опазването на гражданския мир и да потърсят отговорност както от извършителите, така и от поръчителите на този акт. Само така може да се предотврати понататъшна ескалация на напрежението и да се възпре „Атака" да превърне националистическите прояви и верската и етническа нетърпимост в основно средство за правене на политика. Надяваме се че органите, отговорни за реда, ще бъдат достатъчно безкомпромисни и няма да се повлияят от обстоятелството, че „Атака"е част от управляващото мнозинство. И властта няма да толерира подобни действия, само защото те се извършват от коалиционен партньор".

МВР е сезирало Софийската районна прокуратура за случая, съобщи заместник-районният обвинител Руси Алексиев. По думите му държавното обвинение е образувало проверка, за да установи дали е извършено престъпление и трябва да се образува дело./dariknews.bg/

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd