Седем души са с повдигнато обвинение за прослава на Ислямска държава

Източник: Нова телевизия

На 7 души са повдигнати обвинения в резултат на операцията на ДАНС и прокуратурата срещу прослава на Ислямска държава, съобщи зам. главният прокурор Борислав Сарафов, съобщи БГНЕС.

В рамките на проведени вчера и днес действия са извършени 46 претърсвания, 23 от тях - в Пазарджик. За 24 часа са задържани 26 души. До момента са разпитани около 30 свидетели. Ахмед Муса има повдигнати обвинения за три престъпления.

По-рано днес Окръжната прокуратура в Пазарджик повдигна обвинение срещу осъдения за радикален ислям у нас за участие в група, подстрекаваща към война и за налагането на антидемократична идеология. Мярката "задържане под стража" на Ахмед бе удължена на 72 часа.

Ахмед Муса е основният обвиняем на разследващите. Сред обвиненията, които са му повдигнати са и това, че в Пазарджик Муса е образувал и ръководил група за престъпления против републиката като проповядва антидемократична идеология свързана с ИД.

На специална пресконференция днес бяха показани снимки на Ахмед Муса по време на проповед със знамето, за което разследващите казват, че е на ИД. Показани бяха клипове, снимки. На една от тях е разчетена от разследващите, че България ще е първата страна на Балканите, където ще се развее великото черно знаме.

Това не е клетка на Ислямска държава, но можеше да бъде, каза председателят на ДАНС Владимир Писанчев. Той посочи, че те са наблюдавали процеса от около половин година. Появили се атрибути на Ислямска държава, призиви за джихад, за участие във военни действия, агресия.

Установихме, че при тези хора се отбиват транзитно пътуващи джихадисти за Сирия и от Сирия към Западна Европа и най-вече започнахме да наблюдаваме началото на опити за набиране на бойци за Ислямска държава. Стремили сме се при провеждане да не накърним чувствата на вярващите на вярващите, джамията не е осквернявана, каза Писанчев. Нямаме информация, че са подготвяни момчета и момичета за изпращане в джихадиските лагери, подчерта той.

И председателят на ДАНС, и главният прокурор Сотир Цацаров бяха категорични, че няма данни за българи, които се сражават на страната на Ислямска държава. До този момент нямам информация за участие на българи", каза Писанчев.

Информацията, че българи се сражават не бе потвърдена от нито един източник. Няма такива български граждани, подчерта Цацаров.

Към момента не е установено тези хора да се финансират от някъде, напротив установили сме обратния процес. Всеки от тях има някакъв бизнес, занимава се с някаква дейност, имат магазини – за перилни препарати, за мобилни телефони. В рамките на проповедите и извън тях, те самите събират пари, които предават на Ахмед Муса, каза Сарафов.

Той посочи, че тепърва ще се установява къде ги изпраща той, по какво предназначение, дали ги прибира за себе си, или ги предоставя на някого другиго. Сред източниците на финансиране са и доброволни вноски от самите членове на групата, каза зам. главният прокурор.

На обвинените, които са с мярка 72 задържане под стража, ще бъде поискан постоянен арест. Те са Ахмед Муса, Агнел Симов, Стефан Александров, Светослав Манчев, Ерджан Смаяил, Стефан Димитров, Александрина Ангелова. Освен откритите знамена, фланелки, ленти за коса, клипове с насилие, които не бяха показани, има намерени и незаконна пушка и пистолет.

Цацаров обясни защо операцията се проведе вчера в 7 часа сутринта. Той потвърди информацията, че тя е била планирана за по-късно, но заради изтичане на информация се е наложило незабавната реализация. Операцията е била планирана за първата десетдневка на декември, но изтичане на информация станало причина за незабавната реализация. Това не е разследване не е насочено срещу етническа група, определена религия и няма за цел накърняване на религиозните чувства на наши съграждани, каза Цацаров.

В тази операция са участвали над 40 прокурори и следователи от Пловдив и Пазарджик, над 70 агенти на ДАНС и над 300 служители от МВР. Последните трябвало да осигурят пълната безопасност на разследващите екипи, за да се предотвратят евентуални опити за провокиране на безредици.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK