Сдружение „Кураж“ направи за своите членове традиционен курбан за здраве в Граничкия манастир „Св. Лука“

Снимки: Виолета Атанасова

Създадено преди десет години като неправителствена организация за хора с увреждания, сдружение „Кураж“ отдавна е разпознаваема общност, отстояваща правата и интересите на лица в неравностойно физическо положение.

Това не е алтернатива на Съюза на инвалидите, който е подкрепян и подпомаган от държавата, а гражданско сдружение, сред чиито основни цели са доброволната работа за активизиране на самите хора с увреждания за по-справедливо място в обществото и взаимодействие с официалните институции в работата към реални и адекватни стъпки към улесняване и подобряване на живота на хората с увреждания.

Преди девет години сдружение „Съюз на хора с увреждания Кураж – Кюстендил“ направи за първия си рожден ден първия курбан за здраве на своите членове. Инициативата стана традиция и сега, в навечерието на празника „Вяра, Надежда и Любов“, бе осъществена за девети път.

Всяка година мястото за курбана на сдружението е различно, но винаги е свързано с храмовете на православието в нашия район. Тази година за него бе избрана светата Граничка обител „Св. Апостол евангелист Лука“.

Сестра Фотиния, която е монахиня в манастира от няколко години, с радост посрещна гостите, като отправи към тях благопожелания светлите мисли и надежди, с които идват в светата обител, да изпълнят  със светлина душите им и с Божията милост да им донесат здраве. Курбанът бе осветен от свещениците отец Светослав и отец Данаил, които благословиха членовете на сдружението и приготвените от някои от тях хлябове и погачи.

Основен дарител за курбана тази година беше Валентин Златков, според възможностите си допринесоха и хора от сдружението. Да уважат събитието  дойдоха кметът на с. Шишковци, Климент Терзийски, и неговата съпруга Теменужка, която дълги години отговаряше за  кюстендилския Клуб на инвалида към СИБ, кметицата на с. Таваличево, Даниела Точева, съмишленици и приятели на сдружението.

Председателят на сдружение „Кураж“, инж. Димитър Андонов, и Снежана  Кирилова, която е поела организационните отговорности на организацията, се погрижиха лежащо болните членове на сдружение „Кураж“ да получат по домовете си от традиционния курбан за здраве, съобщи Виолета Атанасова, член на сдружение „Кураж“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK