Сдружение „Партньори – Кюстендил“, добави пъстри щрихи в богатия спортен свят на града

Снимки: личен архив

Тазгодишното издание на Празника на плодородието в Кюстендил се представи и с нова тема и концепция под надслов „Движение и здраве“. Организаторите на празника – Община Кюстендил, покани и даде възможност за изява на спортните клубове от града.

Единадесет клуба представиха своите дисциплини. Сред тях бе и Сдружение „Партньори – Кюстендил“, които добавиха различни и пъстри щрихи в богатия спорнен свят на града, като представиха спортни игри и дисциплини, адаптирани за хора с увреждания.

Освен традиционната и позната „Боча“, която членовете на спортния клуб към Сдружението демонстрираха и дадоха възможност на десетки деца да се включат в нея, те представиха и новите селектирани и адаптирани за хора с увреждания игри и спортове от четирите държави партньори по проект проект „СТАРТ  – активизиране и интегриране на хора с увреждания, чрез адаптиране на традиционни игри и спортни дисциплини”, реализиращ се по програма Еразъм + Спорт.

Най-голям интерес имаше към турската игра „Мраморни топчета“ и към античните български „Ямички“.

Не отстъпваха и полската „Пиершовка“ и македонската „Джамия“. Така спортното събитие показа и доказа, че спортни дисциплини има за всички, независимо от възраст, религия или физически увреждания.

Екипът, инструкторите и доброволците на Сдружение „Партньори – Кюстендил“ благодарят на всички, които проявиха интерес и оживиха спортната зона, оформена за празника и се надяват, че отново са разчупили мисленето и дали поводи за размисъл.

Движението е здраве, а да се движим можем по различни начини – от фитнеса и спортните зали, през танците и традиционните, малко позабравени игри на нашите предци.

Те пожелаха на всички наши съграждани и най-вече на децата и младите хора в града да се движат повече и по-често да забравят за мобилните телефони и да ги заменят с движение и спорт!    

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK