КЗК забрани на „Инерком” да купи ЧЕЗ

Снимка: бТВ

Комисията за защита на конкуренцията забрани придобиването на бизнеса на ЧЕЗ у нас от „Инерком България”, сочи решение на уебсайта на комисията с днешна дата.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в рамките на 14 дни.

Комисията е установила, че е налице хоризонтално припокриване между дейностите на участниците в концентрацията на пазара на производство и доставка на едро на електрическа енергия от фотоволтаични централи.

В решението е посочено още, че сделката има ефект върху пазарите на разпределение на електрическа енергия, снабдяването с нея, търговията с нея и на свързаните с това услуги.

„Въз основа на цялостния анализ може да се заключи, че предвид придобиваната група ЧЕЗ, която разполага със стабилен финансов ресурс и опит в електроенергийния сектор, се създават предпоставки сделката да доведе до установяване или засилване на господстващото положение на обединената група”,  посочват от КЗК.

Те посочват още, че настоящата концентрация в електроенергийната система е от стратегическо значение за страната.

Изненадани сме от решението на Комисията за защита на конкуренцията да забрани концентрацията между "Инерком България" ЕАД и дружествата от групата на ЧЕЗ в България. Това посочи компанията в съобщение до медиите.

"Инерком” ще анализира мотивите и ще обяви становището си и какви действия предстоят.

С друго решение от КЗК забраняват и сделката за продажбата на „Нова Броудкастинг Груп”, както и нейните дъщерни фирми. Мотивите на комисията включват, че водещата позиция на медийната група на пазара може да окаже ефект върху конкурентната среда на сделката, включително за тази на онлайн медиите./ бТВ

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK