Призови места и награди за ученици от Пето ОУ „Христо Ботев“ - Кюстендил

Снимки: Пето ОУ "Христо Ботев"

Наградените ученици са в направление „Етнография“

Ученици от Пето ОУ „Христо Ботев” - Кюстендил, спечелиха призови места в Националния конкурс по народно приложно изкуство „От Коледа до Васильовден”, организиран от Министерството на образованието и науката и Националния дворец на децата, град София.

Целта на конкурса е да съхрани и популяризира българските традиции и народни обичаи, да стимулира интереса на участниците към богатото наследство на народното приложно изкуство.

Конкурсът се осъществява в три направления: „Етнография“, „Изобразително изкуство“ и „Литературно творчество“.  Председател на журито е известната българска фолклористка Лозинка Йорданова.

Наградените ученици са в направление „Етнография“. За разказа „Бъдни вечер и Божич” Памела Ленгарска спечели ІІІ място в раздел „Слово”. Марио Георгиев се класира на ІІ място в раздел „Керамика”.

Марио представи макет на обстановката и трапезата за Бъдни вечер. Елизабет Димитрова спечели ІІ място в раздел „Апотропейни предмети” с обреден хляб за Нова година. И тримата ученици са от втори клас с ръководител Теменужка Станчева.

Достойно се представи и Георгия Георгиева, ученичка от четвърти клас. С изработената от нея  кукерска маска се класира на почетното второ място в раздел „Декоративни пана и тъкани”. Нейн ръководител е Валя Димитрова.

За спечелените призови места нашите талантливи учениците получиха медали, грамоти - диплом и книги, които бяха връчени на официалната церемония по награждаването на отличените участници в Националния дворец на децата, град София.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK