Българин, осъден в Гърция, ще лежи 10 г. Превозвал бежанци

Снимка: Infomreja.bg

Осъденият от Апелативния наказателен съд в гръцкия град Козани на 19 години лишаване от свобода, глоба от 45 000 евро и конфискация на автомобил Димо Георгиев ще изтърпи в България наказание лишаване от свобода за срок 10 години при строг режим. Това се случи, след като присъдата на гръцкия съд бе приспособена по българския наказателен закон.

Производството е било образувано по реда на член 44, ал. 11 от Закона за екстрадицията и ЕЗА и внесено във Варненския окръжен съд по предложение на окръжния прокурор.

30-годишният мъж бил признат за виновен за транспортиране на територията на Република Гърция на чуждестранни граждани на трета страна, които нямали право на влизане в гръцка територия. Престъплението по гръцкия наказателен закон било извършено от Георгиев в съучастие и с цел печалба.

Деянието съответства в българския Наказателен кодекс на престъпление по член 280, ал. 2, т. 3 и 4 и се наказва с лишаване от свобода от 1 до 10 години. С решението си Варненският окръжен съд зачете времето, през което Георгиев е бил с мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на територията на Република Гърция, както и задържането му в България в изпълнение на ЕЗА.

Съдът остави без уважение наложените наказания глоба в размер на 45 000 евро и конфискация на лекия автомобил на осъдения, тъй като същите следва да се бъдат разгледани по специален закон – Закон за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции.

Решението подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK