Сблъсъци в Истанбул: Палки, газ и ритници за 1 май

Снимка: Reuters

Полицаи и демонстранти влязоха в сблъсък на първомайски протест в Истанбул.

Група демонстранти се опитаха да преминат към площад "Таксим", но полицията не разреши и прилагайки груба сила, с палки и ритници спряха демонстрантите.

Арестувани са около 70 души, съобщи турската НТВ, цитирана от БТА. Напрежението в района на Бешикташ се запазва, там бяха разположени сили за борба срещу обществените безредици. 

Всички пътища към "Таксим" са блокирани, затворени са и спирките на метрото в доста обширен район в центъра на мегаполиса, отцепени са и други артерии.

В същото време полицията разреши на група демонстранти, организирани от синдиката "Диск", да поставят венец на Таксим, на лобното място на убитите 34 синдикалисти на този площад на Първи май преди 40 години. Групата премина през засилен кордон от полицаи.

Около 30 хиляди полицаи са мобилизирани за охраната на проявите на 1 май. Хиляди хора се стекоха на Бакъркьой, където властите разрешиха да се проведе първомайски митинг. Кордон от полицаи проверява участниците.

Турски медии съобщиха, че полицаите заснемат с джиесеми плакатите, които носят демонстрантите, изпращат ги на шефовете си и ако те разрешат, ги пускат да влязат на площада. Според медиите полицията прилага за пръв път такава мярка.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK