САЩ, Швеция и Италия ни предлагат нов тип боен самолет

Снимка: Economic.bg

В Министерството на отбраната днес бяха обявени предложенията на три държави – САЩ, Швеция и Италия, за доставка на нов тип боен самолет.

Съгласно процедурата предложенията бяха отворени по реда на тяхното получаване от командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков, който е председател на съвместната междуведомствена група за работа по проекта. Първите две постъпили предложения са на САЩ – съответно за нов F-18  и нов F-16, третото предложение е на Швеция - за нов „Gripen“, и четвъртото  - на Италия за употребяван „Eurofighter“.

Заместник-министър Запрянов благодари на държавите, които са изпратили своите предложения, както и на останалите страни, до които Министерството на отбраната изпрати запитвания: Франция – за нови и употребявани „Rafale“, Германия – за нови и употребявани „Eurofighter“, Португалия – за употребявани F-16 и Израел – за употребявани F-16.

„Това е  исторически момент за модернизацията и превъоръжаването на българската военна авиация“, заяви заместник-министър Запрянов.

Какво следва оттук нататък?

Най-напред документите от предложенията ще бъдат заведени съгласно Закона за защита на класифицираната информация, тъй като те съдържат класифицирана информация на държавите.

Назначената от министър-председателя съвместна работна група ще започне работа по анализ на предложенията считано от 2 октомври. Предвижда се работата на групата да приключи в рамките на 14 работни дни – до 19 октомври тази година.

Този срок може да бъде удължен, в случай че се налага получаване на допълнителна информация от държавите, подали оферти. След приключване на анализа политико-военна направляваща група, назначена със заповед на министър-председателя, ще проведе разговори с държавите по направените от тях оферти с цел подобряване на предложенията.

Работата на политико-военната направляваща група ще завърши с обобщено предложение към министъра на отбраната, което ще бъде внесено в Министерския съвет за вземане на политическо решение за реализация на проекта.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK