Нагазването в рилските езера не е било планирано

Снимка: Дневник

Нагазването на танцуващи в рилските езера не е било планирано. То е станало под ефекта на адреналина на участниците. Осъзнаваме грешката си и се извиняваме. Това коментира организаторът на опита за най-голямо хоро край Седемте рилски езера арх. Пламен Мирянов от фондация "Нашият дом е България". Пред Нова телевизия той коментира факта, че участници в събитието влязоха във във водите на защитеното езеро "Близнака".

"На езерата имаше 300 души от ансамблите заедно с екипа, който засне филм за събитието. За тази бройка имахме разрешение. Това не е нищо на фона на средна бройка от 3000 туристи всекидневно", каза той. Според него кадрите, които от събитието ще бъдат добра реклама за България.

"Даваме си сметка, че това, което се случи, не е правилно. Говорихме многократно с ръководството на националния парк там да се поставят табели", подчерта Мирянов и добави, че джипове, свързани със събитието, не е имало в парка.

В неделя Министерството на околната среда съобщи, че ще има санкции, а директорът на Национален парк "Рила" Красимир Андонов уточни пред същата телевизия, че е отговорността е на организаторите, а глобата е до 10 хил. лв. Той подчерта, че управата на парка е издала разрешение само за заснемане на филм на езерото "Бъбрека", но не и за поставяне на рекорди на Гинес". Планът е бил да се заснемат хора в носии, изгревът и три топловъздушни балона, а в условията на мероприятието влизането във водата е било забранено.

По думите на директора на парка влизането във водата е било само за няколко минути и последствията за езерото няма да са съществени. "Това обаче не бива да се случва, тъй като при самото влизане водата се размътва. Стараем се да поддържаме езерата във вида, в който са възникнали. Всяка година ги почистваме от водна растителност, възнамеряваме да ги чистим и от насложената тиня", каза директорът./ dnevnik.bg

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK