Санкционираха с 1500 лева цех за маслини в Благоевград заради липса на работен график

Снимка: Infomreja.bg, архив

1500 лева глоба отнася цех за преработка на маслини в Благоевград заради липса на работен график. 

Санкцията, наложена от Инспекцията по труда, бе потвърдена вчера от Районния съд в Благоевград. 

Проверката за спазване на трудовото законодателство е извършена на 8 май 2015 г., когато инспекторите установили, че работниците и служителите в цеха, намиращ се на "Покровнишко шосе", работят без графици.

След предоставени от дружеството документи станало ясно, че със заповед на управителя Стефка Т. от 30 април м.г. е направено сумирано изчисляване на работното време за месец май. За същия период работодателят е следвало да разработи поименни графици за разпределяне на работното време, които да са на разположение при проверки от страна на контролните органи. 

При проверката инспекторите поискали тези графици, но такива не им били предоставени, не се намирали и в производствения цех. Управителката на дружеството собственоръчно подписала декларация, в която потвърдила, че за месец май 2015 г. няма изготвени работни графици.

Това е констатирано като нарушение по чл. 403а, ал. 1 от КТ и за него проверяващите съставили акт за установавяне на административно нарушение на 18 май 2015 г. За извършената на място проверка е съставен и протокол. С него са дадени предписания на дружеството, касаещи обезпечаване на безопасни и здравословни условия на труд, но не и предоставяне на времева възможност за изготвяне на липсващите графици.

Въз основа на акта, на 22 юни 2015 г. директорът на Инспекцията по труда Петър Попадиин е издал наказателно постановление и е наложил на работодателя имуществена санкция в размер на 1500 лева.

В жалбата си Стефка Т. излага доводи за незаконосъобразност на административния акт. Тя твърди, че вмененото й нарушение не е извършено, а ако се приеме за такова, то представлява маловажен случай по чл.28 от ЗАНН и за него не следва да се налага имуществена санкция.

По време на процеса обаче е представен и втори констативен протокол от последваща проверка във въпросния обект на 14 септември същата година. Разпитаните в хода на делото инспектори твърдят, че установеното в предната проверка нарушение не е било отстранено.

От събраните доказателства безспорно е установено, че посочените графици не са били в проверения обект и не са били разработени въобще, но според магистратите възражението на защитата, че това било предписание, изпълнено от жалбоподателя до датата на издаването на акта, е напълно неоснователно и необосновано.

Изготвянето на поименните списъци за разпределение на работното време не са част от въпросните предписания и затова неоснователно се твърди, че на жалбоподателя бил даден времеви срок за отстраняване на нарушението.

Според съда Инспекцията по труда правилно е квалифицирала установеното и доказано нарушение по чл.403а, ал.1 от КТ, като е наложила минималната по размер за това деяние имуществена санкция от 1500 лева.

По тази причина районните магистрати не считат, че санкцията е в нарушение на закона или разпоредбата на чл.27 от ЗАНН. С решението си те приемат издаденото наказателно постановление за законосъобразно и го потвърждават.

Решението може да се обжалва пред Административния съд в Благоевград в 14-дневен срок.

 

КОМЕНТАРИ

безименен14:36 - 12.01.2016
инспекциата по труда да провери болницата в гр.годе Делчев обеспечаването на персонал работещ вав вредна среда как се оформят ваучерите кои вземат и по колко и кои не вземат т.е.работещите вав вредна среда на шест и четири часа вземат валчери,а които работят по дванадесет часа само им си полага храна помия която няма стойност и на два лева
безименен14:36 - 12.01.2016
инспекциата по труда да провери болницата в гр.годе Делчев обеспечаването на персонал работещ вав вредна среда как се оформят ваучерите кои вземат и по колко и кои не вземат т.е.работещите вав вредна среда на шест и четири часа вземат валчери,а които работят по дванадесет часа само им си полага храна помия която няма стойност и на два лева
Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK