Задържаха 13 дилъри и наеми убийци на полицаи, още четирима се издирват

Снимка: Infomreja.bg

Административният ръководител на Специализираната прокуратура, главният секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов и директорът на ГДБОП гл.комисар Ивайло Спиридонов оповестиха подробности около проведена съвместна операция, в рамките на която е задържана организирана престъпна група с емблематични лица от криминалния контингент на столицата.

Прокурор Иван Гешев уточни, че са задържани 13 участници в престъпната дейност, които са привлечени и към наказателна отговорност, други 4-ма са обявени за общодържавно издирване.

Става въпрос за досъдебно производство, наблюдавано от Специализираната прокуратура, по което работим активно с ГДБОП от 2-3 месеца. В групата участват емблематични за криминалния контингент на София лица, занимаващи се основно с разпространение на наркотични вещества и агресивно разширяване на дилърската мрежа на териториите, в които продават.

Като вторичен продукт от това е, че насилствено принуждават включително малолетни и непълнолетни да продават дрога за тази група.

Същевременно тя е съставили и списък с имена на служители на МВР и на Специализираната прокуратура, спрямо които са се планирали телесни повреди, включително и убийства, заради това, че те са работили активно върху други досъдебни производства, обвиняеми и подсъдими по които са членове на тази организирана престъпна група. 

Явно постигнатите от нас добри резултати създават сериозен проблем за част от тези лица, след като се стига до това, отбеляза Иван Гешев и категорично заяви:

„Няма да позволим каквато и било форма на натиск спрямо магистрати и служители на МВР, ще продължим да работим активно, ще бъдем безкомпромисни при констатирането на такива случаи“. Този случай показва, че ние сме в правилната посока и трябва да продължим, допълни главният секретар на МВР. Той благодари на колегите, положили денонощни усилия в разследването.

„Като ръководител на професионалното ръководство на МВР заявявам, че няма да допуснем и ще вземем абсолютно всички мерки, които ни позволява законът, да защитим всеки един служител, всеки един магистрат, който вършейки си работата, попада в такива списъци и срещу него се формират такива действия“, заяви главният секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов.

Той допълни, че въпросната група е едно завършено звено, което има амбициите да завзема все по-голяма територия. Проведената операция е мащабна, извършени са над 100 претърсвания на адреси.

По думите на гл.комисар Ивайло Спиридонов  още от средата на миналата година организираната престъпна група е попаднала в  полезрението на антимафиотите.

Преди два месеца е била получена оперативна информация за планирани действия срещу служители на ГДБОП, ГДНП и Специализираната прокуратура. Той поздрави колегите си от отделите „Наркотици“ и „Контратероризъм“, които във всеки един момент  са получавали качествена оперативна информация за предстоящи действия на престъпната група, имайки предвид факта, че тя е била изключително мобилна и е работила при строга конспиративност.

На базата на събраните данни и с хирургическа точност са планирани съвместните оперативни действия, в резултат на които в  района на връх Шипка е задържано ядрото на групата.

Действахме като добре смазана машина, допълни прокурор Иван Гешев, в момента на получаването на информацията проведохме съвместна оперативка и в рамките на пет-шест часа планирахме реализацията. Той допълни, че в събота спрямо 10 от задържаните лица Специализираният наказателен съд е взел мярка „задържане под стража“, а един от задържаните  е със съща мярка по друго досъдебно производство.

Гешев обясни, че част от мотивите на групата за набелязване на определени служители от полицията и прокуратурата е отмъщение, защото те са работили активно срещу организираната престъпност. Ще бъдем безкомпромисни към такива случаи, увери още веднъж административният ръководител на Специализираната прокуратура.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK