Санкции и уволнения в горския сектор до месец

снимка: infomreja.bg, архив

Разпоредените от земеделския министър Мирослав Найденов комплексни проверки в лесничействата в Гоце Делчев и Гърмен продължават повече от месец, съобщиха от горските стопанства.

Прокуратурата също все още не е приключила окончателно проверките по сигналите на собственици на дърводобивни фирми, които обвиниха в рекет шефа на Регионалната дирекция по горите Иван Гергов.

Първото публично обвинение срещу Гергов отправи собственикът на фирма „Върбица лес“ – Веселин Камбуров, който обяви, че горският директор го изрекетирал общо с 27 000 лева. След скандалното изявление на Камбуров сигнали за рекет от страна на Гергов подадоха и други дърводобивни фирми в региона.

В момента експерти от ведомството на Мирослав Найденов нищят цялата документация на „Върбица лес“. Инспектира се работата по спечелените от фирмата на Камбуров поръчки, осъществения износ, проверява се и дали количествата добита дървесина не надвишават заложените по договорите.

Информирани коментираха, че проверяващите вече са се натъкнали на драстични закононарушения както в двете лесничейства, така и в дърводобивни фирми в Гоцеделевско.

Очакванията са, че до месец ще има уволнени директори и подведени под съдебна отговорност дървени босове.

Успоредно с инспекцията от земеделското ведомство, по жалбите на собствениците на дърводобивни фирми работят полицията и прокуратурата.

Обект на проверка са и фирмите на Анна Желязкова и Кръстю Веселинков за доказване на твърденията им, че стопанствата в Гоце Делчев и Гърмен толерират фирмата на Веселин Камбуров, която според тях печелела почти всички търгове за дърводобив на територията на двете лесничейства.

Междувременно се очаква да излезе и експертизата от най-високо ниво за опита за опожаряване на дърводобивното и дървопреработвателно предприятие на Анна Желязкова, което се намира край Гоце Делчев.

Спокойствието на дърводобивните фирми и на директорите на горските стопанства в Гоцеделчевско бе нарушено, след като местните жители възроптаха срещу недостига на дърва за огрев за сметка на тлъстите комисионни и тройно по-високите цени, на които се продаваше суровината в южната ни съседка.

И до днес повечето записани за т.нар. „евтини дърва“ все още не са ги получили и хората бяха принудени да се редят на опашки, за да си купят в средата на зимата мокри изрезки от дървопреработвателните цехове и фирми в региона.

 

КОМЕНТАРИ

сикс22:03 - 14.01.2013
Герб сакратено Гошо Генев МАФИОТ
сикс18:32 - 09.01.2013
Герб сакратено СМК/сабрани мошеници и крадци/вижте тапато гоше депутата роден и си направете равносметката,що за некадарници олигофрени за начело на даржавата ни.Смешници
ДС13:02 - 05.01.2013
герб тотално се оакаха в горите. особено с тошо гюров но най вече с оная тлъста пача дениз шенгов
ОТ буда Беща22:55 - 04.01.2013
Гюра хвани ме за шнура . След месец ще хванеш и горското за шнура . Ще си идеш в Гърмен но и там ще го ядеш надарвен . ще си дойде всичко на място и тогава ще ти се види тясно . Какав ли нестана бе нещасник . Беше СДС , НДСВ сега си ГЕРБ . Носе Знае че си едно мрасно комунистическо мекере . НО такива като тебе Бойко много ги разплаква ,,,

FACEBOOK