Официално прерязаха лентата на "Струма" от Кресна до Сандански

Снимка: АПИ

Откриването на поредния автомагистрален участък е резултат от устойчивата политика на цялото правителство за изграждане на транспортна свързаност между регионите.

Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, по време на днешното откриване на 24-километровия участък от АМ „Струма“, свързващ градовете Кресна и Сандански.

На събитието присъстваха още министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, заместник-министърът на икономиката Александър Манолев, председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ Светослав Глосов, народни представители, кметове и др.

Министър Росен Желязков изтъкна, че усилията за подобряване на благосъстоянието на населените места са насочени както към Южна, така и към Северна България, и доказателство за това са осигурените преди седмица средства за изграждането на АМ „Хемус“. Всичко това нямаше да бъде факт без последователната политика на премиера Бойко Борисов и далновидността му, че свързаността е инвестиция в бъдещето на всеки регион, каза още Желязков.

По думите на транспортния министър до момента са изградени 93 км от автомагистралата до Гърция, а срокът за строителството на оставащите 57 км е 2023 г. „Оптимисти сме, че ще успеем да реализираме заложената програма в срок и след 5 години ще пътуваме от София до ГКПП Кулата за един час и половина“, коментира Росен Желязков.

Строителството на автомагистралния участък завършва предсрочно и се финансира от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г. Отсечката е част от по-мащабен проект “Автомагистрала „Струма” - Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел „Железница”. Общата стойност на осигурените средства за тези три участъка е около 750 млн. лева, от които над 280 млн. лева са за завършения вече Лот 3.3 „Кресна-Сандански”. Това е първият участък от автомагистрала, при който се внедряват интелигентни транспортни системи още в процеса на строителство. Те включват станции за броене и управление на трафика, видео наблюдение, измерване на теглото на превозните средства и метеорологично наблюдение. Аналогични системи предстои да бъдат изградени и в обхвата на АМ „Тракия“, отново  финансирани от ОПТТИ 2014-2020.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK