Здравният министър: Докато числата са такива, не препоръчваме пътуване до Благоевградска област

Снимка: Infomreja.bg

"Ударите няма да са върху кметовете. За да спечелим битката, трябва да сме единни"

"Искам лично да се убедя в готовността на всички лечебни заведения в Благоевградска област, на които сме възложили лечението на ковид болни", заяви на брифинг пред болницата в Сандански здравният министър Костадин Ангелов.

Той информира, че в МБАЛ "Югозападна болница" има 49 пациенти с положителен резултат, в Сандански са настанени 27, във филиала в Петрич – 22.

"Няма място за притеснение по отношение на липса на легла в Сандански и Петрич. Леглата са достатъчни, в момента са заети 48, имаме готовност да разкрием до 66 и при необходимост да бъдат разкрити още 28. С това мисля, че ще се обезпечат нуждите на населението в тази област", каза Ангелов.

Той благодари на всички български лекари, които в Деня на светеца Иван Рилски Чудотворец, когато се чества професионалният им празник, няма да празнуват и изказа съболезнования на загиналите и днес медици. "Извинявам се на семействата, чиито близки трябва да бъдат на работа днес", посочи той.

Според него на този етап няма необходимост от допълнителни бройки на дезинфектанти и предпазни средства и допълни, че лекарите си получават навреме заплатите.

Благоевград като „червена зона“ и бизнесът в Банско

"Запознати сме с броя на заразените в Банско. Поели сме ангажимент да завишим максимално контрола и всичко, което е в разрез с мерките да бъде докладвано и санкционирано.

Това започнахме от миналата седмица и това се прави – масови проверки на всички публични места – градски транспорт, заведения, нощни клубове. Ако се спазват мерите, числата на заразените могат да се променят. Тогава ще съм първият, който ще каже на всички да заповядат в Банско.

Докато числа са такива, нашите препоръки остават да не се пътува в Благоевградска област.

Разбирам притесненията на туристическия бранш в Банско, но за да стигнат хората до Банско, трябва да преминат през Благоевград. Рисковите контакти са реални, ако променим нещата, аз ще съм първият който ще каже нещо по-различно.

Всеки един от кметовете може да наложи допълнителни мерки", обяви министърът на здравеопазването.

10-дневната карантина

"Министърът няма мнение, то е формирано на базата на становищата на професионалисти. Утре ще направим експертно заседание, на което всеки ще бъде изслушан – експертни съвети и лекари. Тогава ще се вземе решение. Около 10-ия ден резултатите показват, че човек е все по-малко заразоносител. Позитивираните ПСР тестове понякога имат такъв резултат, защото някои части от вируса не могат да доведат до предаване на заболяването на друг човек, защото ПСР методиката е много чувствителна. Това решение ще помогне много за намаляване на карантината", коментира Костадин Ангелов.

По-бързи ПСР тестове

Чакам Надзорният съвет да разгледа въпроса и да обяви решението си. Когато говорим за типична клинична картина, ПСР доказва дали пациентът е болен. Но има пациенти и от така наречените „буферни зони“, защото виждаме, че този пациент има типични симптоми, но тестът му е отрицателен, но ние сме сигурни, че заболяването е това. Така че връзката не се къса, а заболяването се открива много трудно, защото факторите за диагностиката и реалността е ,че позитивният тест изисква много тънкости – като съхранението на материала, кой и как взима пробата, изработването на пробата от микробиолозите. В този процес участват много хора, които трябва да работят в синхрон, но не винаги е така и това не зависи само от човешкия фактор.

Бюджетът на НЗОК

Бюджетът ще бъде в повече, но не мога да го коментирам, докато не влезе в Министерството на здравеопазването официално.

Проф. Костадин Ангелов днес е на посещение в болниците в Сандански, Гоце Делчев, Разлог и Благоевград.

След обиколката по лечебните заведения той ще участва в заседанието на Областния кризисен щаб в Благоевград.

"Ударите няма да са върху кметовете. За да спечелим битката, трябва да сме единни. Нито ще оставим кметовете сами да се борят, затова съм тук. Целта на мерките е не да спират живота, а да запазят живота на гражданите и медиците.

Отстъпки на скъпи лекарства

Нека да погледнем това, което ще влезе в Министерството на здравеопазването. Провели сме множество срещи с фармацевтичния бранш, след като видя нещата разписани, тогава ще ги коментирам, не считам, че тези страхове ще бъдат оправдани.

Недостиг на легла

"Нямаме притеснения! Имаме притеснения за силата на българските медици и сестри, които 6 месеца са опаковани в костюми и дават всичко от себе си в тази битка. Затова ще бъдем плътно до тях, ако трябва ще влезем в заведенията, за да помагаме, няма да спрем да бъдем лекари", заяви още здравният министър.

"С кметовете на 14-те общини в областта взехме едно изключително важно решение. Законодателството дава възможност да създадем допълнителни екипи, сформирани от общините, с делегирани правомощия да извършват проверки. Освен проверките, които се извършват от РЗИ съвместно с полицията, имаше засилен контрол през почивните дни на територията на цялата област", съобщи областният управител Бисер Михайлов.

Въпросните мерки бяха въведени в петък и очакванията на Михайлов са в рамките на две седмици да се постигне понижаване на броя заразени от коронавирус.

"До момента няма заведение или търговски обект, които да са затворени за неспазване на мерките. Има алгоритъм, при който се стига до затваряне на даден обект при системни нарушения. Санкционирани има, но ще обобщим резултатите по отношение на мерките за затягане на контрола", каза областният управител.

Той допълни, че за затваряне на училища може да се говори при заболеваемост от 15% в учебно заведение, като в момента броят на заразените е доста под това равнище.

"Изключително важно е учениците да продължат нормалния си ритъм на обучение, затова призоваваме за стриктно спазване на мерките", подчерта Бисер Михайлов.

"Засилили сме проверките и през деня и по нощните заведения. Затваряне на заведения и търговски обекти или носенето на маски на открито са доста драстични мерки и засега няма необходимост от въвеждането им. По-меките мерки, които действат в момента, са масови проверки на всички обекти с обществено значение, обществен транспорт, училища, детски градини, домове за социални услуги - всичките са рискови групи", заяви д-р Калоян Калоянов - директор на РЗИ-Благоевград.

По думите му в областта има известно завишавване на случаите на COVID-19, но като цяло България засега стои добре сред другите европейски държави и няма място за притеснения. 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK