Художник от Черниче спаси стенописите в параклиса в Брежани

Снимка: Община Симитли

Художникът Николай Кашев от симитлийското село Черниче спаси празника Голяма Богородица на местните хора в Брежани и техните гости. Той възстанови в рамките на 10 дни стенописите в параклиса „Успение Богородично” в Горната махала на село Брежани.

Заради течове преди време бяха съсипани ликовете на почти всички светци в малката църква, построена през 1995 г. от местния жител Славчо Стоименов. Жителите на селището ще могат да отбележат подобаващо храмовия празник на светата обител утре след възстановяването на стенописите.

„Наложи се спешно да търсим художник-иконописец, който да поправи нещата, за да можем да празнуваме храмовия празник. В празничния ден тук идват хора от цялата община Симитли. Свещеници ще отслужат тържествена света литургия. Всички са добре дошли”, каза кметът на Брежани – Благой Стефанов.

„Важното е, че всичко вече е наред. Стенописите бяха унищожени почти на 100% от влагата и течовете”, сподели художникът.

Утре е Голяма Богородица - денят, в който християнската църква почита Света Богородица като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище.

Утре параклисите в селата Горно Ораново, Полето, Мечкул и Брежани ще отворят своите врати да почетат големия празник.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK