Играта "Момо", предизвикала деца да се самоубиват, е фалшива

Снимка: Би Би Си

Измисленият онлайн герой "Момо", за който се твърди, че е насърчавал децата да се самонараняват, е измама.

В сряда полицията в Северна Ирландия се опита да успокои родителите за фигурата на куклата с изпъкнали очи.

Говори се, че Момо е насочвал малки деца към социалните мрежи.

Различни фалшиви доклади казват, че куклата се е свързала с тях по WhatsApp, след което ги е преследвала с яростни образи.В крайна сметка се твърди, че постът им е казал да вземат живота си.

Въпреки това благотворителните организации са заявили, че не са получили никакви съобщения, че някой получава съобщения или се самонаранява.

Те предупредиха, че медийното отразяване е увеличило фалшивата история на страха.

Полицай твърди, че Момо е бил "управляван от хакери", търсещи информация.

Според фалшивата история, разпространявана в социалните медии, децата се свързват с WhatsApp по сметка, която твърди, че е Момо. Предполага се, че те се насърчават да запазят героя като контакт и след това да поискат да се справят с предизвикателствата, както и да им се казва да не казват на другите членове на семейството си.

PSNI заяви, че опасността се крие в това, че децата се чувстват подложени на натиск или да следват заповедите на всяко приложение, като извършват "предизвикателства", или поради натиск от страна на връстниците в чат разговори.

"Това е само актуален пример за минно поле, което е онлайн комуникация за деца", се казва в оригиналния PSNI пост на Facebook.

Полицията в Република Ирландия също изрази загриженост за Момо, призовавайки възрастните да контролират децата и онлайн активността на уязвимите хора.

Говорител на NSPCC в Северна Ирландия каза: „Дигиталният свят, който непрекъснато се развива, означава постоянен приток на нови приложения и игри и може да бъде трудно за родителите да следят.

Затова е важно родителите да говорят редовно с децата за тези приложения и игри и за потенциалните рискове, на които могат да бъдат изложени.

"NSPCC публикува съвети и насоки за родителите за обсъждане на онлайн безопасността с децата си, както и за Net Aware - единственото родителско ръководство във Великобритания за социални медии и приложения за игри."/ BBC

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK