Коронавирусът застигна и Великобритания, в Италия обявиха извънредно положение

Снимка: /iStock/Getty Images

Двама души в Обединеното кралство са дали положителна проба

Двама души в Обединеното кралство са дали положителна проба за новия коронавирус, появил се в Китай. Това са първите случаи в тази страна, съобщиха днес здравните власти, цитирани от Франс прес.

"Можем да потвърдим, че двама пациенти в Англия от едно семейство дадоха положителна проба", каза началникът на английската здравна служба Крис Уити в комюнике, разпространено от министерството на здравеопазването.

"Националната здравна служба е много добре подготвена и има опит в справянето с инфекции. Вече издирваме хора, с които пациентите са контактували, за да предотвратим по-нататъшно разпространение", добави Уити, цитиран от Ройтерс.

Германия ще изпрати днес военен самолет в китайския град Ухан, откъдето плъзна заразата, за да репатрира над 100 свои граждани, съобщи външният министър Хайко Маас.

Никой от тях за момента не проявява симптоми на болестта, предизвиквана от вируса, но всички те ще бъдат поставени под 15-дневна карантина при завръщането си в Германия, което е предвидено за утре.

Министерството на външните работи на Германия съветва германците да отложат пътуванията си в Китай, ако не са крайно необходими, и особено в провинция Хубей, където се намира Ухан.

Досега в Германия са потвърдени пет случая на 2019-nCOV, както официално се назовава вирусът. Всички те са служители на германски производител на авточасти, влезли в контакт с човек от Ухан, отбелязва Асошиейтед прес.

Правителството на Италия обяви днес национално извънредно положение, след като бяха потвърдени първите два случая на новия коронавирус на територията на страната.

Заразените са двама китайски туристи, които пристигнали в Италия преди няколко дни. Те са поставени в изолация в център за инфекциозни болести в Рим.

Обявяването на извънредно положение цели ускоряване на процедурата за мобилизиране на средства за борба срещу евентуално разпространяване на вируса.

Жертвите на коронавируса вече са 213. /Dariknews.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK