Таксиметрова криза в София

Снимка: © Pixabay

Таксиметрова криза измъчва жителите и гостите на столицата през последните седмици. Чакането след обаждане на диспечър може да продължи часове. Недостиг на таксита има всяка година между студентския празник и Ивановден, заяви за “Дарик” председателят на съюз “Такси” Кирил Ризов.

В този период се организират фирмени тържества и търсенето на услугата се увеличава, а в същото време шофьорите са заети да подновяват разрешителите си. Около 20 процента от колите са блокирани от държавно-общинските процедури, сочат изчисления.

Софийските браншовите организации са обединени около искането за увеличаване на минималните тарифи до 1 лев - дневна, и 1.14 - нощна. Това искане е поставено пред столичната транспортна комисия и диалогът продължава, като от общината предлагат независими експерти да направят изчисления и да определят тарифата.

"Неефективната организация на движението в София допълнително задълбочава кризата с таксиметровия превоз", каза още Кирил Ризов. Според него има неправилно планирани велоалеи, които отнемат платна за движение на автомобили.

Освен това, на такситата трябва да се позволи да използват автобусните ленти, както е в повечето европейски държави, изтъкна той. Общината трябва да промени срока за подновяване на разрешителните, който сега съвпада с празничния период и повишеното търсене на услугата.

Ризов посъветва клиентите да се обаждат на възможно най-много диспечърски центрове и да поръчват автомобил предварително за фиксиран час. 



 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK