Самодейките от Баничан в помощ на Ути за курбана на "Попови ливади"

снимки: Община Гоце Делчев

С пищен и многолюден събор отпразнуваха 110-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание в местността "Попови ливади", където всяка година традиционно Община Гоце Делчев е организатор на честванията.

Кметът Владимир Москов, в качеството си на домакин, посрещна пред паметника на воеводата Гоце Делчев много гости от цялата страна, сред които и депутати от 42-рото Народно събрание, дошли да отдадат почит към героите от Илинденско-Преображенското въстание.

Сред официалните гости бяха гоцеделчевските народни представители Тодор Радулов и Георги Андонов, пиринските депутати Емил Костадинов, Алиосман Имамов и Ахмед Башев, председателят на Тракийското дружество и бивш депутат Красимир Премянов, академик Георги Марков, издателят Иван Гранитски, както и кметове, общински съветници, представители на партии, местни институции и сдружения и много жители от целия Неврокопски край.

Честването на 110 години от Илинденската епопея на "Попови ливади" започна със заупокойна панихида, отслужена от неврокопския митрополит Натанаил, след което на паметника на легендарния Гоце Делчев тържествено бяха положени венци и цветя от депутатите, партийните и граждански организации и от многото присъстващи на церемонията.

Слово за героите на Илинден пред величествения паметник на воеводата в сърцето на Пирин произнесе българският историк Георги Марков.

След официалната част празникът се пренесе на голямата ливада край сцената и край огромния 600-литров меден казан, в който от рано сутринта известният кулинар Ути Бъчваров бе метнал да къкри месото от 160-килограмово теле.

Гиганската манджа Ути Бъчваров приготви заедно със своите асистентки - самодейките от село Баничан. С вкусния курбан атрактивният готвач и помощничките му успяха да нагостят многото съборяни, дошли в живописната местност "Попови ливади" да празнуват годишнината от Илинденско-Преображенското въстание.

Сръчните асистентки на Ути обелиха и нарязаха за гозбатанад 100 кг картофи, 50 кг от най-вкусния баничански кромид и толкова чесън, като им остана време да се включат и във веселата част на празника.

Певиците Ирина Паскалева, Боряна Карпузова, Цветанка Воденова, Неврокопският ансамбъл за народни песни и танци, самодейни групи и танцови състави от общината и региона до късния следобед веселяха стотиците съборяни.

Гвоздеят на празничната програма бяха комикът Краси Радков, обичаната изпълнителка Деси Слава и ансамбълът за народни песни и танци от македонския град Кратово.

 

снимки: Община Гоце Делчев
снимки: Община Гоце Делчев
снимки: Община Гоце Делчев
снимки: Община Гоце Делчев
снимки: Община Гоце Делчев
снимки: Община Гоце Делчев
снимки: Община Гоце Делчев
снимки: Община Гоце Делчев
снимки: Община Гоце Делчев

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK