Самодейците от читалището в Горна Гращица с отлично представяне на международния фестивал „Нишавски хоровод“

Снимки: НЧ „Светило 1931“ - с. Горна Гращица

С медал и грамота за отлично представяне в 17-ото издание на Международния фолклорен фестивал „Нишавски хоровод“ се завърна женска фолклорна група "Здравец" при НЧ „Светило 1931“ - с. Горна Гращица с ръководител Анита Василева.

Фестивалът се провежда всяка година в навечерието на 24-и май едновременно в Драгоман /България/ и в Димитровград /Сърбия/.

Международният форум е фолклорен празник на жителите на поречието на река Нишава и магистралата София – Ниш /територията на България и Сърбия/.

Ръководи се от Двустранен организационен комитет със съпредседатели – Благой Божилов – почетен председател на НЧ “Драгоман 1925“, и Зоран Андонов – директор на Център за култура - Димитровград.

Почетен председател на „Нишавски хоровод“ е акад. Манол Тодоров. Целта на това най-значимо културно събитие за Драгоман е да покаже древната култура на „нишавяните“ и стремежа на населението от двете страни на границата да живее в мир и разбирателство.

Основната идея, още от създаването му, е хората да разберат повече за фолклора на едно богато на културно и историческо минало население. Население с близка етнография, традиции, говор, облекло и обичаи, население с древна култура и дълбоки корени.

Фестивалът бе изпълнен с танци, песни, музика, словесен фолклор и още много изненади.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK