Сурвакарската група от Ябълково се представи на Международния маскараден фестивал „Кукерландия 2018“

Снимки: личен архив

50 човека, представители на сурвакарската група от кюстендилското село Ябълково при НЧ „Зора“ за поредна година се представиха на Международния маскараден фестивал „Кукерландия 2018“ в Ямбол.

Сурвакарската група впечатли с пресъздаване на обичая „Кюстендилска сватба“ и представяне на характерното за кюстендилския край селско хоро.

Представителите на Ябълково участват за 7-а година на фестивала в Ямбол, в годините имат отличие от престижния форум.

Мотото на „Кукерландия“ е „Когато фестивалът е живот“ и отразява както пълнокръвният живот на древните кукерски традиции по този край, така и веселото настроение, с което се зарежда всеки, който е станал част от празника.

Главните организатори на фестивала са Общините Ямбол и Тунджа. 

Осемчленно жури с председател проф. Георг Краев оцени автентичността при пресъздаването на народния обичай - маски, облекла, танци и наричания, както и артистичността на изпълнителите. Извън състезателната програма пред хилядите зрители се представиха и чуждестранни маскарадни формации от Гърция, Румъния, Молдова и Турция. 

Под наслов "Градът среща селото" в центъра на Ямбол бяха експонирани характерни елементи от народния бит и традиции в града и селата наоколо - народни носии и обичаи, кулинарен базар с дегустации и занаятчийски работилници, както и концертна програма на местни певчески групи.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK