Самодейци от Брезница представиха достойно България на международен фестивал

Снимки: Личен архив

Те се завърнаха с най-високата награда „Златна брадва“

Най-високата награда в категория „Автентичен фолклор“на Международния фестивал на високопланинския фолклор в град Закопане – Полша, вече е притежание на България. Тази година страната ни беше представена от Фолклорна формация „Брезничанки“ – село Брезница.

„В този конкурс  се участва след предварителна селекция, и то само по един представител от държава. В конкурсната програма ние участвахме с постановката „Запри се, Слънце, на момини двори“, чрез която показахме определени моменти от традиционна нашенска сватба – рисуването на булката, специфичните обреди и хора“, разказва ръководителят Салих Буковян.

Самодейците от Брезница се завърнаха и с други награди. В конкурса за индивидуални инструменталисти и певци е отличен дуетът Вайда Алим и Анифе Бекташ, спечелил първо място в категорията за вокални изпълнители.

Салих Буковян е получил грамота за съхранение на стария инструментален стил при изпълнение на тамбура, наричана в Брезница  „дрънка“.

Така за първи път самодейци с мюсюлманско вероизповедание представиха достойно България пред Европа на този изключително престижен фестивал.

 

КОМЕНТАРИ

12306:50 - 31.08.2019
Браво Брезница!!!
Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK